Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Redactorul-șef de la Libertatea, Dan Duca, și-a anunțat demisia: ”Motivele nu sunt deloc greu de intuit”

Dan Duca, redactorul-șef al publicației Libertatea, și-a anunțat demisia, la o săptămână după ce Ringier a anunțat că va concedia 20% din jurnaliștii publicației. Printre aceștia: Cătălin Tolontan, Iulia Roșu și Camelia Stan.

”Ieri dimineață l-am informat pe CEO-ul Ringier România, Dan Puica, de decizia mea de a pleca din funcția de redactor-șef la Libertatea. Motivele nu sunt deloc greu de intuit: lungul șir de evenimente care au avut loc în companie în ultimul an și jumătate, încercări de intimidare din partea unor persoane din conducerea grupului la adresa unora dintre colegii mei, concedierea lui Mihnea Vasiliu, concedierea lui Cătălin Țepelin, după ce împreună cu alte zeci de colegi am cerut stoparea presiunilor pe editorial de la Gazeta Sporturilor în favoarea caselor de pariuri, concedierile lui Dan Udrea și Cătălin Tolontan de la Gazetă și, cele mai recente: Tolo, Iulia Roșu Roșu și a Camelia Stan de la Libertatea, plus intenția de a mai da afară alți jurnaliști de la Libertatea.”, explică Dan Duca, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Săptămâna trecută, mai multe voci din presă au criticat decizia Ringier. Liana Ganea, președintele ActiveWatch, spune că măsurile anunțate de grupul de presă elvețian reprezintă ”o zi neagră pentru libertatea presei din România”.

Conflictul GSP - Ringier

La începutul lunii octombrie, Cătălin Țepelin a părăsit conducerea GSP și compania Ringier, la decizia managementului Ringier Sports Media Group (RSMG), compania care deține Gazeta Sporturilor.

După aflarea veștii, peste 70 de jurnaliști de la Libertatea și Gazeta Sporturilor au semnat o scrisoare-protest  față de decizia patronatului de a-l da afară pe redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin. În documentul intitulat ”Ne opunem”, semnatarii acuză presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

În replică, Robin Lingg, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazetei Sporturilor şi Libertatea Ringier Sports Media Group (RSMG) spune că a apreciat activitatea lui Ţepelin și spune că ”a fost forţa motrice din spatele transformării digitale a Gazeta Sporturilor”.

Pe 1 noiembrie, Gazeta Sporturilor a închis ediția tipărită, la decizia managementului publicației.

Gazeta Sporturilor era ultima publicație de sport din România care avea și ediție tipărită, iar în 2024 ziarul ar fi împlinit 100 de ani de existență neîntreruptă.

Potrivit anunțului făcut de Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, odată cu închiderea ediției tipărite au fost desființate nouă posturi, inclusiv cel de coordonator editorial al publicației, deținut de Cătălin Tolontan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE