Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Cătălin Tolontan pleacă de la Libertatea. Ringier anunță ”măsuri interne de reducere a costurilor”

Cătălin Tolontan pleacă de la Libertatea. Ringier, compania care deține în România ziarul Libertatea, anunță ”măsuri interne de reducere a costurilor”, precizând că eforturile se vor concentra pe dezvoltarea zonei de digital. Potrivit unui articol publicat miercuri de libertatea.ro, Cătălin Tolontan a fost concediat, împreună cu Iulia Roșu, redactor-șef adjunct, și Camelia Stan, editor al ediției tipărite.

”Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunțați azi că se fac restructurări masive. „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”, a spus CEO Ringier România, Dan Puica”, titrează publicația deținută de Ringier.

Un număr de aproximativ 15 ziariști vor pleca, ”după un proces independent de evaluare”, mai precizează sursa citată.

Cătălin Tolontan a preluat coordonarea ziarului Libertatea în septembrie 2018, după ce Ringier a cumpărat și publicația sportivă Gazeta Spoturilor. Tot atunci, Tolontan a cedat funcția de redactor-șef al GSP lui Cătălin Țepelin și a preluat rolul de coordonator editorial al celor două ziare deținute de Ringier: Libertatea și Gazeta Sporturilor. Odată cu venirea lui Tolontan, ziarul Libertatea s-a concentrat pe publicarea investigațiilor de presă.

Ringier: ”Măsuri interne de reducere a costurilor pentru a asigura un viitor sustenabil pentru companie”

”Conducerea Ringier România anunță că Libertatea, o instituție media cunoscută și respectată dincolo de granițele țării, cu o istorie de peste 30 de ani, își va extinde în continuare oferta digitală, executând în același timp măsuri interne de reducere a costurilor pentru a asigura un viitor sustenabil pentru companie, după ce a constatat o scădere a vânzărilor de print ale Libertatea cu 64% din 2018.

Între timp, veniturile digitale au ajuns să depășească veniturile din print și se află pe o traiectorie de creștere. În consecință, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acționar, a decis să se angajeze într-o schimbare strategică către digital.

Ca parte centrală a acestei tranziții, va fi realizată o evaluare a echipei editoriale pentru a identifica pașii necesari pentru a construi o redacție de știri axată pe digital. Trei angajați din cadrul organizației vor fi afectați imediat de această schimbare strategică. În viitor, secțiunea de sport din Libertatea va fi deservită de GSP.ro, cel mai important brand de presă sportivă din România, pentru a servi mai bine publicul sportiv.”

Conflictul GSP - Ringier

La începutul lunii octombrie, Cătălin Țepelin a părăsit conducerea GSP și compania Ringier, la decizia managementului Ringier Sports Media Group (RSMG), compania care deține Gazeta Sporturilor.

După aflarea veștii, peste 70 de jurnaliști de la Libertatea și Gazeta Sporturilor au semnat o scrisoare-protest  față de decizia patronatului de a-l da afară pe redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin. În documentul intitulat ”Ne opunem”, semnatarii acuză presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

În replică, Robin Lingg, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazetei Sporturilor şi Libertatea Ringier Sports Media Group (RSMG) spune că a apreciat activitatea lui Ţepelin și spune că ”a fost forţa motrice din spatele transformării digitale a Gazeta Sporturilor”.

Pe 1 noiembrie, Gazeta Sporturilor a închis ediția tipărită, la decizia managementului publicației.

Gazeta Sporturilor era ultima publicație de sport din România care avea și ediție tipărită, iar în 2024 ziarul ar fi împlinit 100 de ani de existență neîntreruptă.

Potrivit anunțului făcut de Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, odată cu închiderea ediției tipărite au fost desființate nouă posturi, inclusiv cel de coordonator editorial al publicației, deținut de Cătălin Tolontan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE