Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnaliști ai Gazetei Sporturilor și Libertatea, protest după ce Cătălin Țepelin a plecat din funcția de redactor-șef, la ”presiunea” Ringier

Redactorul-șef Cătălin Țepelin a plecat de la Gazeta Sporturilor, după o decizie a patronilor elvețieni de la Ringier, potrivit GSP.ro.

După aflarea veștii, peste 70 de jurnaliști de la Libertatea și Gazeta Sporturilor au semnat o scrisoare-protest față de decizia patronatului de a-l da afară pe redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin. În documentul intitulat „Ne opunem”, semnatarii acuză presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

”Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”, se arată în scrisoare.

Cătălin Țepelin, despre motivele plecării

Cătălin Țepelin a explicat motivele plecării, vorbind despre imixtiunea acționarilor Ringier Sportal, compania care deține Gazeta Sporturilor din 2018, în conținutul editorial.

”În ultimul an, au fost mai multe discuții în contradictoriu cu managementul elvețiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei și poziționării GSP. În urmă cu o lună, pe 28 august, alături de Cătălin Tolontan am comunicat și conducerii executive a Ringier AG precum și Boardurilor companiei, printr-o discuție face-to-face la Zurich însoțită de o scrisoare oficială semnată de 25 de lideri ai redacțiilor GSP și Libertatea, că au fost mai multe episoade care, în opinia noastră, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Iar ingerința asupra independenței jurnalistice este interzisă nu doar de codul de conduită al Ringier, ci și de legea română.

Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul”, a scris Țepelin pe pagina sa de Facebook.

Reacția Ringier, după plecarea lui Cătălin Țepelin

În replică, Robin Lingg, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazetei Sporturilor şi Libertatea Ringier Sports Media Group (RSMG) spune că a apreciay activitatea lui Ţepelin și spune că „a fost forţa motrice din spatele transformării digitale a Gazeta Sporturilor”.

”Cătălin Ţepelin, în calitate de redactor-şef, a fost forţa motrice din spatele transformării digitale a Gazeta Sporturilor. Ne luăm rămas bun de la el cu recunoştinţă şi cu cele mai bune urări. Sunt entuziasmat să văd cum Gazeta Sporturilor îşi susţine şi îşi extinde poziţia de lider în presa sportivă din România”, a spus Robin Lingg, preşedintele Consiliului de Administraţie al RSMG, potrivit Libertatea.

”Gazeta Sporturilor, cel mai important brand media de sport, din Romania, anunță plecarea cu efect imediat a redactorului-șef, Cătălin Tepelin, din cauza unor diferente de opinie privind direcția strategică a publicației. Ambele părți au fost de acord că o separare amiabila este cea mai bună soluție.”, anunță Ringier.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE