Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, de pe scaunul de prezentator, pe scena Teatrului Național

Tragedia războiului este redată prin artă, pe scena Teatrului Național din București. Piesa „No Man's Land” este o adaptare scenică după un film premiat cu Oscar, o satiră împotriva războaielor de pretutindeni, dar și împotriva comunității internaționale și a presei în goană după senzațional și rating.

Spectacolul promite să fie unul realist, tocmai de aceea, în rolul unui jurnalist pe scenă va urca un jurnalist adevărat: Vitalie Cojocari, de la Euronews România. (Intertitlurile aparțin redacției)

Piesa se va juca astăzi, 18 ianuarie, de la 19:30.

„Teatrul… de război

Este anul 1993. Comunitatea internațională, prin ONU, încearcă să oprească războiul din Bosnia și Herțegovina. Un război între etnii care au ajuns să se urască de moarte.

Trei soldați ajung dintr-o întâmplare într-o zonă a frontului care nu este controlată nici de bosniaci, nici de sârbi. Un No Man's Land. Sunt doi soldați sârbi și un bosniac. Nu vă spun nimic mai departe pentru că orice aș zice ar însemna să dau «spoilere», detalii relevante din film.

Vă invit să-l vedeți. Spun doar că regizorul care a turnat filmul în 2001, a scris și scenariul pornind de la această scenă de mai sus. Apoi a luat Oscar pentru cel mai bun film de limbă străină în 2002.

Era anul în care «A Beautiful Mind» lua Oscarul pentru cel mai bun film, iar Denzel Washington și Halle Berry erau cei mai buni actori principali în alte producții.

Unii critici au... criticat decizia Academiei de Film. «No Man's Land», după ei, ar fi trebuit să fie nominalizat la cel mai bun film, ci nu cel mai bun film de limbă străină. Ar fi spulberat concurența.

Regizorul se numește Danis Tanovic. Filmul său nu este despre războiul dintre Bosnia și Herțegovina, deși acolo se desfășoară acțiunea. Este o satiră, o dramă, o comedie despre războiul din Ucraina. Războiul din Transnistria. Războiul din Nagorno-Karabah. Războiul din Siria... Multe alte războaie absurde. Absurde cum sunt și situațiile din film.

Înainte să scrie scenariul unui film despre război, bosniacul Danis Tanovic a văzut războiul adevărat. A fost martorul luptelor sângeroase din Bosnia.

În baza acestei capodopere cinematografice din Balcani, talentatul regizor Alexander Morfov de origine bulgară, dar de chemare teatrală internațională, pentru că a turnat spectacole în foarte multe țări, inclusiv în România, a făcut un spectacol. Se numește la fel: «No Man's Land». Vă invit să-l vedeți.

Spectacolul se joacă din 2016 la Teatrul Naţional «I. L. Caragiale» Bucureşti. În distribuție sunt Mihai Călin, Ciprian Nicula, Rareș Florin Stoica, Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr și mulți alții. Este genul de spectacol la care râzi în hohote. Genul de spectacol la care se înjură copios, nu de alta, dar soldații nu își aleg cuvintele ca pentru un discurs în fața unor academicieni când calcă pe o mină. Spectacolul are și foarte multă emoție. Spectacolul șochează prin detalii violente. Este un mix de emoții, un roller coaster care te ridică la înălțimea bunăvoinței umane, apoi te coboară în iadul răutății omului.

Un jurnalist adevărat de la Euronews în piesa de teatru

Spectacolul este și foarte realist. Atât de realist, că la un moment dat, nu știu cum, a apărut ideea asta: ce ar fi dacă am aduce în spectacol un jurnalist adevărat de la Euronews Romania?

Există o scenă în piesă și în film în care jurnaliștii îl aleargă pe un general. Jurnalistul de la Euronews este, desigur, nelipsit în Bosnia.

«Vitalie, vreau să văd ce față o să faci luni când o să-ți propun ceva», mi-a spus colega Mari Jeanne Ion. Luni mi-a zis asta: «Vrei să apari în piesă de teatru No Man's Land?»

Nu știu ce față am făcut. Cred că una năucită, deoarece Mari Jeanne a mai făcut ceva.

L-a sunat chiar pe regizorul Alexander Morfov, cel care este «vinovat» de fabuloasa piesă de teatru de la TNB. Alexander Morfov se află în Bulgaria în acest moment. L-a pus pe speaker și am vorbit cu el în engleză, dar și în rusă. Am vorbit despre absurditatea războiului. Oricare război ar fi acesta. Am vorbit și despre apariția mea pe scena piesei chiar în timpul spectacolului.

Deci, prieteni, astăzi voi face ceva ce nu am mai experimentat în viața mea. Voi apărea într-o piesă de teatru. Voi apărea pe scena Teatrului Naţional «I.L. Caragiale», într-un spectacol, pe o scenă mare...

Prieteni, dacă vă spun că sunt entuziasmat că voi urca pe scena TNB în acest spectacol, cred că aș exprima doar 1% din starea care mă încearcă. Este o experiență unică.

VEZI GALERIA
9 imagini

Sursa foto: Facebook/Vitalie Cojocari

«Pe scenă trebuie să fiu eu, jurnalist la Euronews»

Nu ascund că am emoții. Poate părea ciudat ca unui jurnalist care vorbește zi de zi în fața unor camere să-i tremure picioarele. Totuși, apariția în fața unui public, pe scenă, este ceva special. Este ca și cum ai merge la un psiholog, doar că în locul unei singure persoane căreia să îți deschizi sufletul sunt zeci, sute de oameni care așteaptă să se hrănească emoțional din ce faci. Voi fi alături de colegul operator Alex Crețulescu.

Nu am niciun fel de talent în actorie, dar sunt jurnalist la Euronews, iar asta mă ajută pentru că pe scenă trebuie să fiu eu, jurnalistul de la Euronews.

Trebuie doar să-mi închipui că sunt pe un câmp de luptă din Bosnia și Herzegovina. Dar și asta este simplu, pentru că trăim efectele războiului din Ucraina. Eu i-am simțit respirația rece încă de la bun început. Am fost la granița cu Ucraina în februarie anul trecut.

Mai mult, am fost de mic aproape de război. Am crescut la câțiva km de Transnistria, într-un sat din Nordul Republicii Moldova.

Războiul și actoria au în comun ceva bizar. Regizorii iau durerea războiului și o pun pe scenă. Generalii au luat numele de teatru și au numit luptele sângeroase «teatru de război».

Teatrul de război mi-e cunoscut.

Teatrul din culise, de pe scenă mi se întâmplă prima dată în viață. Va fi o experiență inedită, frumoasă, haioasă, emoționantă. Mă bucur că Euronews, TNB îmi oferă această șansă.

ps: Acum câteva zile îi comentam colegului Dan Stancu pe Facebook despre o bluză a unui actor. Ziceam că nu voi ajunge în poziția unui actor niciodată. Na, Vitalie, primește o lecție de la soartă. «Niciodată» a venit.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE