Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Cătălin Tolontan, după plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, din cauza ”presiunilor” șefilor de la Ringier: ”Le-am spus că sunt împotriva legilor din România”

Cătălin Tolontan a vorbit despre tensiunile dintre conducerea editorială a publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea și patronii elvețieni de la Ringier.

Declarația vine după ce redactorul-șef al Gazetei Sporturilor a plecat din cauza neînțelegerilor pe care le avea cu șefii elvețieni.

Tolontan subliniază faptul că cele două publicații pe care le coordonează nu vor să cadă pradă presiunilor Ringier, care ar încălca legile din România.

”A fost silit să plece”

”Cătălin Țepelin a fost silit să plece. E un lucru clar, este cert. Acest lucru spune și Ringier în comunicatul său, că despărțirea a avut loc din cauza diferențelor de opinii despre felul în care trebuie administrată publicația. E clar, nu a vrut să plece. O spune el că nu a vrut să plece.

Cum stau lucrurile și de ce este important să încercăm noi să comunicăm publicului acum? Pentru că este despre oameni. Nu este despre un jurnalist, altul. Azi a plecat el, mâine o să plece altul, mâine o să mă dea afară pe mine și așa mai departe. Nu suntem importanți noi, este important publicul pe care noi am ales să nu îl trădăm niciodată. Oamenii se pot întreba, ce e mare lucru dacă vi se cere un articol să îl vadă cineva din afară. Acesta este începutul sfârșitului.

Stimați telespectatori, dacă cineva vede un articol din afară, înseamnă ca articolul nu este pentru dumneavoastră, este pentru o firmă, pentru un guvern, pentru un ministru, pentru un patron, pentru cineva din publicitate, pentru casele de pariuri sau pentru casele de păcănele, ori asta noi nu am acceptat niciodată. Nu am acceptat să scriem pentru altcineva decât pentru oameni, cu toate greșelile noastre pentru că nu suntem în niciun caz perfecți. E un lucru foarte important în povestea asta.

Noi nu acum am început lucrurile, noi pe 28 august ne-am dus la Zurich, Cătălin Țepelin și cu mine și am depus un document oficial către toată conducerea Ringier din Elveția, semnalându-le că unii dintre colegii lor, nu toți, ne solicite lucrui împotriva legii din România, împotriva jurisprudenței din România, ne ceruse lucruri care nu erau în regulă. Douăzeci și cinci de colegi ai noștri, pentru că am mers atunci doar cu semnăturile responsabililor de redacție: redactorul-șef, șefii de departamente, nu am vrut să transformăm asta atunci într-o chestie publică.

Am vrut să apelăm la mijloacele interne care erau la dispoziție. Le-am spus să oprească orice presiune pentru că ea este împotriva regulilor pe care le-am enunțat și împotriva reuglilor interne ale Ringier, companie cu foarte mulți ani în presă. Dar și noi avem în România un ziar cu un secol de presă. Gazeta Sporturilor este unul dintre primele trei ziare ca vechime în Europa, nu are nimeni voie să își bată joc de el. Este un brand românesc care anul viitor va face un secol de existență. Deci după cinci săptămâni, răspunsul lor a fost demiterea colegului meu Cătălin Țepelin.”, a declarat Cătălin Tolontan.

Cum voia Ringier să se desfășoare activitatea

”Au fost mai multe episoade, că nu am acționat doar după primul. În primul rând noi am refuzat de fiecare dată, asta este important. Publicul trebuie să aibă încredere că nu a fost păgubit în niciun moment sau înșelat.

A fost și o firmă de imobiliare în 2022, doar în cazul Libertatea, în septembrie, când șeful Consiliului de Administrație al firmei de imobiliare Claudio Cisullo se numește este un cetățean elvețian care are afaceri în România, iar firma este una dintre cele mai mari firme imobiliare din România este și în board-ul Ringier.

O colegă de-ale mele a scris despre afacerile firmei lui în România și el a făcut ceea ce noi am considerat că a făcut presiuni asupra colegei, adică a redacției. Atunci a existat o discuție pe solicitarea articolului, dar am refuzat și am găsit o cale de a refuza și a merge mai departe.

După aceea ni s-au cerut articolele legate de pariuri, s-au refuzat la Gazeta Sporturilor în continuare, deci nici un moment nu am cedat. Dacă am simțiti că au fost presiunile astea au fost mult prea mari și anormale, am spus că este dreptul nostru de jurnaliști într-o țară europeană să spunem -Opriți-vă, vă rugăm!-. Nouă nu ni s-a venit cu un răspuns, s-a venit cu o demitere. În cazul lui Vasiliu nu am avut probe. El ne-a spus că o să vină după voi cei din editorial și da, din păcate s-a confirmat.”, a adăugat Tolontan.

Ringier: plecarea lui Țepelin, "din cauza unor diferențe de opinie"

„Gazeta Sporturilor anunță plecarea cu efect imediat a redactorului-șef, Cătălin Țepelin”, începe comunicatul Ringier, din 3 octombrie 2023, potrivit Libertatea.

În continuare, comunicatul integral:

„Gazeta Sporturilor, cel mai important brand media de sport din România, anunță plecarea cu efect imediat a redactorului-șef, Cătălin Tepelin, din cauza unor diferente de opinie privind direcția strategică a publicației. Ambele părți au fost de acord că o separare amiabilă este cea mai bună soluție.

Actualii redactori-șefi adjuncți, Dan Udrea și Bogdan Stamatoiu, vor gestiona activitatea zilnică a publicației, cu sprijinul lui Cătălin Tolontan, din actuala sa poziție de coordonator editorial al Gazetei Sporturilor și Libertatea, până când Ringier Sports Media Group (RSMG) va lua o decizie cu privire la noua echipă de conducere a Gazetei.

Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor, este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști de sport, cu peste 26 de ani petrecuți în fruntea celor mai prestigioase redacții din țară. Din 2018, este redactor-șef al Gazetei Sporturilor, poziție din care a coordonat echipa GSP atât la nivel editorial, cât și strategic.

Consiliul Director al Ringier Sports Media Group (RSMG) îi mulțumește lui Cătălin Tepelin pentru eforturile și contribuțiile sale decisive. Începând cu mai 2022, Gazeta Sporturilor face parte din RSMG, care reunește lideri de piață naționali în media sportivă cu soluții tehnologice globale. Cu 9 branduri și altele care urmează să se alăture, RSMG ajunge lunar la milioane de fani ai sportului din Europa. 

RSMG a fost fondată în vara anului 2022 ca filială a companiei elvețiene Ringier AG.

Consiliul de Administrație al Ringier Sports Media Group (RSMG) îi mulțumește lui Cătălin Tepelin pentru eforturile și contribuția sa decisivă, în evoluția brandului Gazeta Sporturilor.

Din mai 2022, Gazeta Sporturilor face parte din RSMG, care reunește liderii pieței naționale de media sportive cu soluții tehnologice globale. Cu 9 branduri și altele care urmează să se alăture, RSMG ajunge lunar la milioane de fani ai sportului din Europa.

RSMG a fost fondată în vara anului 2022, ca filială a companiei elvețiene Ringier AG.

Robin Lingg, președinte al Consiliului Director al RSMG: „Cătălin Tepelin, în calitate de redactor-șef, a fost forța motrice din spatele transformării digitale a Gazetei Sporturilor. Ne luăm rămas-bun de la el cu recunoștință și cu cele mai bune urări. Sunt entuziasmat să văd cum Gazeta Sporturilor își susține și își extinde poziția de lider în presa de sport din România. Așteptăm cu nerăbdare următoarea etapă în colaborarea cu echipa extrem de pasionată a GSP.”

Obiectivul Gazetei Sporturilor rămâne acela de a asigura continuitate și servicii valoroase, relevante pentru utilizatorii și cititorii săi.

Misiunea de bază a Gazetei Sporturilor, aceea de a fi lider în media românească și în businessul digital din domeniul sportului, prin inovație constantă, rămâne neschimbată și este în concordanță cu strategia RSMG”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE