Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU EXCLUSIV. Fiul lui Daphne Caruana Galizia, jurnalista de investigație asasinată la comandă, face dezvăluiri: ”În România aveți o combinație de corupție și impunitate”

Matthew Caruana Galizia, fiul jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galizia, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Euronews România în care a dezvăluit că mama sa a fost asasinată la comanda politicienilor vizați de anchetele care aveau ca principal scop lupta împotriva corupției la nivel înalt. Jurnalistul care a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru dosarul ”Panama Papers” a vorbit inclusiv despre situația României, unde, în opinia sa, există ”o combinație de corupție și impunitate față de cazurile de corupție” deoarece ”jurnaliștii sunt hărțuiți pentru investigațiile despre politică”.

Numele jurnalistei Daphne Caruana Galizia este sinonim cu lupta anticorupție. În Malta, Daphne a dezvăluit legăturile politicienilor cu paradisurile fiscale offshore, prin investigațiile proprii și din documentele cunoscute drept ”Panama Papers”. Investigațiile sale au fost publicate pe site-ul ei, „Running Commentary”, care este în continuare online, în ciuda a numeroase încercări de a fi închis.

La cinci ani și jumătate de la asasinarea jurnalistei de investigație, Daphne Caruana Galizia, în Malta, procesul celui care ar fi comandat asasinatul încă nu s-a încheiat. Doi frați care au recunoscut că pentru 150.000 de euro au fabricat, plantat și detonat bomba care a ucis-o, au fost condamnați la 40 de ani de închisoare.

În interviul acordat jurnalistului Claudiu Popa la Euronews România, fiul jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galizia a afirmat că, pentru el, cea mai importantă moștenire lăsată în urmă de mama sa este ”faptul că nu putea fi oprită” din demersurile ei pentru aflarea adevărului.

”Nimic nu o putea opri, în afara bombei instalate în mașină. Tot ce a încercat să facă a fost să oprească oamenii pe care-i investiga în Guvern și în afaceri.

Acei oameni au încercat să o oprească, hărțuind-o sau mințind. Politicienii au încercat să îi instige pe susținătorii lor împotriva mamei mele. Au fost atacuri verbale.

Cred că acesta este cel mai importantă moștenire: faptul că nu putea fi oprită”, a declarat Matthew Caruana Galizia, pentru Euronews România.

Cum ignoră Matthew Caruana Galizia amenințările: ”Modul în care supraviețuiesc este să nu mă gândesc foarte mult la asta”

La rândul său jurnalist, Matthew Caruana Galizia a recunoscut că ajunge să-și facă griji pentru propria siguranță, numai în situațiile în care ajunge să fie întrebat dacă sunt în momente în care se teme pentru viața sa.

”Momentele în care nu mă simt în siguranță sunt acelea în care oamenii îmi pun această întrebare și îmi aduc aminte că trebuie să-mi fac griji propria mea siguranță. Modul în care supraviețuiesc este să nu mă gândesc foarte mult la asta.

Pot să fac prea puține în acest sens. Aici în Malta sunt în majoritatea timpului cu familia. Am înființat o fundație în numele mamei mele. Colegii mei lucrează la campania pentru dreptate și vreau să mă concentrez așa ceva”, a povestit el.

Autorii asasinatului la adresa jurnalistei Daphne Caruana Galizia, condamnați: ”Sunt trei oameni de cea mai joasă speță”

Întrebat dacă s-a făcut dreptate prin faptul că autorii asasinatului au fost condamnați la 40 de ani de închisoare, Matthew Caruana Galizia a dezvăluit că indivizii ”sunt de cea mai joasă speță”, amintind că mama sa a fost omorâtâ ”cu sânge rece”.

”Departe de așa ceva. Atacatorii au fost condamnați. Sunt trei oameni de cea mai joasă speță. Era la cel mai jos nivel în lanțul acesta. Alte persoane sunt în arest și așteaptă să fie judecată. Una dintre persoane este creierul rețelei. Mama îl investiga pe aceasta pentru corupție la nivel înalt. (...)

Mama mea a fost omorâtă cu sânge rece. Crima a fost plănuită cu multe luni în urmă și cei care au comis această crimă au avut nevoie de mai multe săptămâni ca să o planifice.

Crima avea o legătură directă cu investigațiile ei, despre corupția la nivel înalt. Vrem să se facă dreptate și în acele cazuri de corupție.

Malta nu adus în fața justiției pe nicio persoană care a avut legătură cu crima mamei mele”, a mai precizat Matthew Caruana Galizia, la Euronews România.

Jurnalistul Matthew Caruana Galizia, despre asasinarea mamei sale: ”Mulți oameni spun că eu sunt responsabil”

”Sunt aproape șase ani de la asasinat. Primii ani au fost foarte grei pentru că familia mea nu doar că purta povara lucrărilor mamei mele. Trebuia să facă față și pierderii mamei mele și tuturor hărțuirilor.

Chiar și astăzi sunt mulți oameni care spun că eu sunt responsabil de moartea mamei mele. Vor să dea vina pe mine, să spună că eu sunt de vină”, a mai precizat jurnalistul.

”Eu eram acasă la momentul asasinatului. Am fost implicat în activitățile de investigare ale mamei mele. Mare parte a muncii a făcut-o singură, dar am ajutat-o cu unele investigații.

Cred că din acest motiv am devenit ținta atenției”, a adăugat el.

Jurnalistul Matthew Caruana Galizia, câștigător al Premiului Pulitzer pentru investigația ”Panama Papers”

”Am studii în IT și în software, dar datorită muncii mamei mele am vrut să lucrez în jurnalism. Am început să-i ajut pe jurnaliști cu date. Așa am început să lucrez la cazul Panama Papers, iar echipa din care făceam parte a câștigat acest Premiu Pulitzer. Foarte foarte mândru, dar sunt doar una dintre persoanele dintr-o echipă cu zeci de oameni.

Cu toții am lucrat la aceste investigații suntem foarte mândri.

De asemenea, am fost foarte bucuros pentru că ne-a oferit recunoaștere mondială pentru o investigație pe care Guvernul maltez încerca să o mușamalizeze”, a mai povestit jurnalistul, la Euronews România.

Matthew Caruana Galizia: ”România are probleme mari cu corupția”

”România are probleme mari cu corupția. Este principala cauză a asasinatelor jurnaliștilor.

Imediat după moartea mamei noastre, ne-am uitat la statistici în lume. Se face dreptate în foarte puține cazuri. În cele mai multe dintre cazuri, jurnaliștii au fost omorâți din cauza investigațiilor în cazuri de corupție.

În România aveți o combinație de corupție și impunitate față de cazurile de corupție, când jurnaliștii sunt hărțuiți pentru investigațiile pe care le fac sau pentru relatările despre politică.

Există foarte puține cazuri în care se ajunge la condamnări. Politicienii de rang înalt uneori hărțuiesc jurnaliștii.

Există cazuri de investigație privind plagiatul. Desigur politicienii care fac subiectul investigațiilor au atacat-o direct pe jurnalista care făcea aceste investigații și nu adus dovezi că munca ei ar fi incorectă. Este efectiv un atac la persoană”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE