Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scrisoare deschisă a profesorilor din cadrul FJSC: ”Situația de la GSP are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist”

Profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cazul Universității din București, au semnat o scrisoare deschisă după decizia de închidere a ediției tipărite a Gazetei Sporturilor și a tensiunilor dintre publicația sportivă și compania Ringier Sports Media Group, care deține GSP.

Cadrele didactice își exprimă îngrijorarea ”cu privire la implicarea în activitatea editorială a presei de sport din România a unor agenți economici din zona jocurilor de noroc și pariurilor sportive.”

Potrivit semnatarilor ”situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) în ultimele două luni, prin plecarea redactorului-șef Cătălin Țepelin, înlăturarea coordonatorului editorial Cătălin Tolontan și închiderea peste noapte a ziarului în formatul print, toate la presiunile trustului Ringier, are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist la adăpost de oricare tip de presiune economică sau editorială din partea marilor clienți de publicitate.”

”O formă de cenzură”

Aceștia amintesc și de înlăturarea fostului redactor-șef al publicației sportive, Cătălin Țepelin, care a afirmat ulterior în spațiul public că a plecat deoarece managmentul elvețiano-bulgar al GSP ar fi cerut să primească, înainte de publicare, materialele ”sensibile” despre industria pariurilor.

”Evaluarea materialelor jurnalistice înainte de publicare, cu scopul apărării unor interese nelegitime, care nu țin de linia editorială asumată public de o redacție, este considerată oriunde pe glob o formă de cenzură. De aceea am sperat, la momentul anunțului făcut de redacțiile Gazeta sporturilor și Libertatea, că este vorba de neînțelegeri ale unor poziții legitime, între părți.”, susțin profesorii de la FJSC.

Semnatarii scrisorii fac referire și la articolele de presă care fac referire la Stilian Shishkov, al doilea om din conducerea Ringier Sports Media Group (compania care deține GSP), care este membru fondator al unei asociaţii a industriei de pariuri.

”Conform propriului site, această asociație își propune să reprezinte majoritatea companiilor licențiate de pariuri și jocuri online din Bulgaria, precum și multe alte companii care sunt implicate în industria jocurilor de noroc din Bulgaria, și să reprezinte industria în fața guvernului și a autorităților de reglementare.

Practic, în acest moment, publicația de sport http://sportal.bg/, deținută majoritar de Ringier AG, este asociată, nu prin publicitate sau comercial, ci printr-un interes de lobby, cu firme de pariuri sportive care activează în Bulgaria. Din perspectivă jurnalistică, situația reprezintă un conflict de interese activ.”, se mai arată în scrisoare deschisă semnată de profesorii Facultății de Jurnalism.

”Considerăm că jurnalismul trebuie să rămână un serviciu public autentic”

Nu în ultimul rând, cadrele didactice reclamă și decizia de închidere a ediției tipărite a Gazetei Sporturilor și înlăturarea de la conducerea publicației a jurnalistului Cătălin Tolontan.

”Ca profesori de jurnalism, suntem într-o poziție privilegiată pentru a forma viitoarea generație de profesioniști de presă și suntem profund preocupați de impactul pe care aceste ingerințe îl au asupra integrității și credibilității jurnalismului sportiv și nu numai. Casele de pariuri au devenit tot mai influente în ceea ce privește finanțarea și publicitatea în presa sportivă, iar efectul este o creștere a ingerinței lor asupra subiectelor și temelor abordate. În momentul în care influența unor terți în activitatea editorială devine explicită, iar patronatul, potrivit informațiilor apărute în presă, le cere jurnaliștilor materialele care vizează industria pentru a le „verifica”, acest lucru încalcă grav deontologia jurnalistică, așa cum ea este înțeleasă în jurnalismul profesionist din întreaga lume și cum este predată studenților noștri. 

În calitate de cadre didactice universitare, tragem un semnal de alarmă și luăm atitudine împotriva acestei influențe crescânde a caselor de pariuri în presa sportivă, dar și a tuturor patronilor care cred că pot influența politica editorială a publicațiilor pe care le dețin în funcție de interesele comerciale ale unor sponsori sau cumpărători de publicitate. 

Considerăm că vocile cu impact la nivelul societății, care se aud în spațiul public datorită jurnaliștilor români din trustul Ringier, trebuie în continuare susținute. Sperăm că  Ringier nu a abandonat respectarea drepturilor civile fundamentale, printre care accesul la informație corectă și completă, libertatea de exprimare, prezentarea unor subiecte și teme relevate în societate, susținerea unor dezbateri relevate pentru cetățeni despre democrație, responsabilitate publică, corectitudine și drepturi cetățenești fundamentale.

Considerăm că jurnalismul trebuie să rămână un serviciu public autentic, a cărui misiune principală este informarea și educarea publicului fără ingerințe de natură comercială care ar putea submina echidistanța și integritatea sa. Ca actuali profesori de jurnalism, ca foști sau actuali profesioniști în industrie, ca persoane care înțeleg relația profundă dintre democrație și presa, ca garant al libertății de exprimare, dorim să ne asigurăm că viitoarea generație de jurnaliști va continua să practice jurnalismul de calitate și că va putea rămâne fidelă valorilor etice fundamentale care stau la baza acestei profesii și a democrației pe care o servește.”, mai spun cadrele didactice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE