Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Reacții după ce Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Publicat de: Euronews

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost concediat de la Libertatea, potrivit unei decizii a managementului Ringier, care anunță măsuri interne de reducere a costurilor. Jurnaliști și oameni din mass-media au reacționat față de decizia luată de Ringier.

Șeful BRAT: Concedierea lui Tolontan, ”o zi tristă pentru jurnalismul din România”

Dragoș Stanca, președinte BRAT: ”Azi e o zi tristă pentru jurnalismul din România. Ultimul trust media vestic care are investiții active aici, Ringier, dă un semnal cât se poate clar: interesul comercial al companiei a învins (previzibil) în lupta deja publică dintre editorial și comercial. O parte din redacția Libertatea, în frunte cu Catalin Tolontan, a fost concediată.”

Cristina Bazavan, jurnalistă: ”Trist. Cătălin Tolontan a fost dat afară de la LIbertatea, împreună cu ambii redactori șefi. Oricât ne place sau nu Tolontan ca om și felul aspru cu care abordează echipa și profesia, a scris istorie în jurnalismul românesc și nu s-a lăsat amenințat de nimic, a spus ce a descoperit oricând, cu orice consecință.

Acum l-au dat afară de la Libertatea în ciuda rezultatelor foarte bune. Sigur, își va găși un mediu unde să continue să facă ceea ce face, doar că se va adresa unei nișe pentru că audiența Libertatea va fi greu de atins repede și vine anul electoral.

Micile site-uri independente vor rămâne speranța de a arată adevărul... doar că ele se vor lupta cu alte site-uri mici care vor avea bani de investit ca să-și promoveze mizeriile și minciunile, iar tinerii ăștia care apar în studiile PISA că sunt senini în cap vor fi masa de manevră pentru oricine are bani și voință de putere.”

Liana Ganea (ActiveWatch) pentru Euronews România: Este o zi neagră pentru libertatea presei din România. O publicație importantă cum este Libertatea își pierde conducerea și nu putem decât să ne temem că își pierde independența editorială în totalitate. E clar că este doar un început, mulți alții vor pleca de acolo și este de fapt un lucru pe care cu toții l-am așteptat deși am sperat că nu se va întâmpla. Presiunile editoriale asupra publicației nu au fost exprimate atât de deschis cum a fost în cazul GSP dar au existat și în cazul Libertatea, așa cum au expus jurnaliștii de aici.”

Reacții și din partea jurnaliștilor de la Libertatea

Răzvan Luțac, reporter la Libertatea: ”În ziua în care o investigație la care am lucrat împreună cu Catalin Tolontan și Mirela Neag încă de pe vremea GSP și pe care am urmărit-o timp de șapte ani a ajuns la un prim rezultat în instanță, condamnarea unui spital pentru ucidere din culpă, plata a 650.000 euro daune morale și peste 200.000 euro amendă penală, Tolo a fost dat afară de la Libertatea.

I s-a reproșat că a căzut printul în ultimii 5 ani de zile, la fel cum i se putea reproșa orice. Câtă vreme Iulia Roșu, redactor-șef adjunct, a fost dată afară pe motiv de ediție tipărită câtă vreme ea nu se ocupa de ediția tipărită.

În momentul concedierii, Iulia Roșu l-a întrebat pe Dan Puica, CEO România, dacă „știi în ce constă munca mea?”. Directorul general i-a răspuns că „nu”, conform redactorului-șef adjunct.”

Diana Meseșan, reporter Libertatea: ”Iulia Roșu și Catalin Tolontan sunt printre cei mai buni jurnaliști din România. Sunt și editorii mei. Sunt oameni care fac meseria asta cu dedicare și constanță de ani de zile. Au făcut-o și în acest an, în care s-au tot prăbușit lucruri în jurul nostru. Azi au fost dați afară de la Libertatea, într-un fel brutal. Urmează alți oameni din echipa editorială.”

Andreea Archip, reporter Libertatea: ”„Teatrul moare de vreo 5.000 de ani”, îmi spunea într-un interviu un director de teatru. „La fel și presa...”, i-am spus eu atunci. Presa nu moare, dar unii încearcă sistematic să o omoare. Azi e unul dintre acele momente în care, pe cât de puternici suntem noi cei care avem cuvântul, știm și cât de vulnerabil e de fapt jurnalismul onest și responsabil. Cătălin Tolontan și Iulia Roșu au fost azi anunțați că vor fi dați afară de la Libertatea nu fiindcă nu au performat, ci pentru că au numele „coordonator” în titlu. Vor urma și alții, am fost anunțați sec. E o zi apăsătoare pentru noi toți și deși am mai trecut în cei 18 ani de presă prin situații asemănătoare, nu devine mai ușor. Dar cu atât mai mult azi, simt să zic pentru cei care stau cu cuțitul în mână: „presa nu moare!””.

Cătălin Tolontan a preluat coordonarea ziarului Libertatea în septembrie 2018, după ce Ringier a cumpărat și publicația sportivă Gazeta Spoturilor. Tot atunci, Tolontan a cedat funcția de redactor-șef al GSP lui Cătălin Țepelin și a preluat rolul de coordonator editorial al celor două ziare deținute de Ringier: Libertatea și Gazeta Sporturilor. Odată cu venirea lui Tolontan, ziarul Libertatea s-a concentrat pe publicarea investigațiilor de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE