Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liana Ganea (ActiveWatch), despre plecarea lui Tolontan de la Libertatea: O zi neagră pentru libertatea presei din România

Liana Ganea, președintele ActiveWatch, spune că decizia Ringier de a-l da afară pe Cătălin Tolontan de la Libertatea reprezintă ”o zi neagră pentru libertatea presei din România”. Ringier, compania care deține în România ziarul Libertatea, a anunțat ”măsuri interne de reducere a costurilor”, precizând că eforturile se vor concentra pe dezvoltarea zonei de digital.

”Este o zi neagră pentru libertatea presei din România. O publicație importantă cum este Libertatea își pierde conducerea și nu putem decât să ne temem că își pierde independența editorială în totalitate. E clar că este doar un început, mulți alții vor pleca de acolo și este de fapt un lucru pe care cu toții l-am așteptat deși am sperat că nu se va întâmpla. Presiunile editoriale asupra publicației nu au fost exprimate atât de deschis cum a fost în cazul GSP dar au existat și în cazul Libertatea, așa cum au expus jurnaliștii de aici.

Trebuie să ne aducem aminte că evenimentele au început cu concedierea lui Cătălin Țepelin, redactorul șef GSP. Atunci am aflat cu toții de existența acestor presiuni editoriale. Cele două publicații erau puternice – Libertatea și GSP – și au deranjat de multe ori acționarii”, a spus Liana Ganea.

Concedieri la Libertatea

Potrivit unui articol publicat miercuri de libertatea.ro, Cătălin Tolontan a fost concediat, împreună cu Iulia Roșu, redactor-șef adjunct.

”Niciun ziar independent, nepedepsit. Am fost anunțați azi că se fac restructurări masive. „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”, a spus CEO Ringier România, Dan Puica”, titrează publicația deținută de Ringier.

Un număr de aproximativ 15 ziariști vor pleca, ”după un proces independent de evaluare”, mai precizează sursa citată.

Cătălin Tolontan a preluat coordonarea ziarului Libertatea în septembrie 2018, după ce Ringier a cumpărat și publicația sportivă Gazeta Spoturilor. Tot atunci, Tolontan a cedat funcția de redactor-șef al GSP lui Cătălin Țepelin și a preluat rolul de coordonator editorial al celor două ziare deținute de Ringier: Libertatea și Gazeta Sporturilor. Odată cu venirea lui Tolontan, ziarul Libertatea s-a concentrat pe publicarea investigațiilor de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE