Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Știți cu ce mă ocup eu?" Răspunsul primit de șefii de la Libertatea când au întrebat de ce sunt dați afară

Ringier, compania care deține Libertatea, anunță măsuri de reducere a costurilor și a precizat că eforturile se vor concentra pe dezvoltarea zonei de digital. În consecință, trei jurnaliști vor părăsi publicația.

Printre cei vizați de restructurări se află și Cătălin Tolontan, coordonator editorial la Libertatea. El a preluat coordonarea ziarului Libertatea în septembrie 2018, după ce Ringier a cumpărat și Gazeta Sporturilor. Tot atunci, Cătălin Tolontan i-a cedat funcția de redactor șef al Giazetei Sporturilor lui Cătălin Țepelin și a preluat rolul de coordonator editorial al celor două ziare deținute de Ringier, Libertatea și Gazeta Sporturilor.

Odată cu venirea lui Cătălin Tolontan, ziarul Libertatea s-a concentrat pe publicarea investigațiilor de presă. Alături de Tolontan, au mai fost îndepărtați Iulia Roșu și Camelia Stan.

  • Ziarul Libertatea are acum aproximativ 50 de angajați. 15 dintre ei ar putea pleca în urma restructurării anunțate de Ringier.

Iulia Roșu l-a întrebat pe CEO-ul Ringier România dacă știe cu ce se ocupă ea

Iulia Roșu, redactor șef adjunct Libertatea: "Cred că este un episod dintr-o saga care ține de mai multă vreme, iar momentul a fost unul destul de surprinzător, într-o oarecare măsură, cel puțin pentru mine, în ideea în care nu știam că vor avea loc astfel de decizii, cel puțin nu în ziua de astăzi. Am fost informați într-o ședință, separat, fiecare dintre noi, că vom fi îndepărtați, ni se vor încheia contractele de colaborare cu Libertatea, pentru că suntem într-un post care este desființat, acela de coordonator presă.

Sunt trei oameni în această poziție, eu, Cătălin Tolontan și Camelia Stan. Acestea au fost singurele argumente date pentru concedierea noastră de astăzi, urmând să mai existe și alt tip de concedieri, undeva la 20% din angajații din editorial, din ce am înțeles în momentul acesta.

Cred că, atunci când vorbim de o concediere justificată prin scăderea drastică a ziarului în print - undeva la 64% comparativ cu anul 2018 - și o redefinire a redacției din punct de vedere digital, nu are chiar o justificare în fața pozițiilor și responsabilităților noastre în redacția Libertatea. Pentru că ele țineau, 99%, de partea digitală, de proiectele dezvoltate pe partea digitală, de tot ce înseamnă site-ul Libertatea.

Inclusiv eu m-am ocupat de un proiect care a fost implementat cu ajutorul colegilor din Elveția, de la publicații din trustul Ringier. Acesta este doar un exemplu din partea digitală, de care eu mă ocupam. Sunt mult mai multe exemple pentru colegii mei.

L-am întrebat pe Dan Puică (n.r.: CEO Ringier România) dacă știe care este munca mea și ce fel de muncă fac în cadrul redacției, cu ce mă ocup de peste trei ani. Și răspunsul a fost că nu. Înțeleg că CEO-ul poate nu trebuie să știe chiar tot prin redacție. L-am întrebat cu scopul de a justifica sau de a mi se da niște argumente pentru concedierea mea, în ideea în care am cerut să știu dacă a existat o evaluare, dacă au existat niște criterii în urma cărora s-a luat această decizie.

Nu mi s-a oferit alt răspuns decât acela că este totul obiectiv și că nu are legătură cu munca, performanțele sau lipsa performanțelor la locul de muncă, din punct de vedere editorial, în poziția pe care eu o ocup acolo."

Libertatea presei, pusă la încercare. Din nou

Cei trei demiși de la Libertatea s-ar fi opus formării organizației de lobby pentru industria de pariuri, similară cu cea pe care o publicație deținută majoritar de Ringier o are în Bulgaria.

Iulia Roșu: "Este foarte probabil să se întâmple lucrurile și din această cauză sau nu. În momentul acesta, noi știm că ele vin în urma unor episoade care s-au desfășurat în ultima jumătate de an, episoade pe care noi le-am făcut publice, despre care am vorbit transparent, de la apelul nostru din primăvară, în urma căruia singurele răspunsuri primite au fost cele care au vizat concedierea oamenilor.

Au fost concedierea lui Mihnea Vasiliu, a lui Cătălin Țepelin, Cătălin Tolontan, din poziția de director editorial pe partea GSP, apoi ieri a fost concediat redactorul șef adjunct de la GSP, Dan Udrea, iar azi a venit rândul nostru. Aici, concluziile poate ar trebui să le tragă altcineva.

Noi, cei din partea editorială, nu avem acces la partea financiară, sau să știm dacă este o gaură în buget. Dar asta nici nu face parte din responsabilitățile noastre.

Pe de altă parte, cred că ce s-a întâmplat azi și ce se arată pe viitor indică o victorie a patronatului asupra jurnaliștilor și interesele pur economice, din moment ce acționariatul nu conștientizează până la capăt ce înseamnă presa și ce vinde presa.

În primul rând, este vorba de credibilitate și de informații în interes public. Știm cât de greu se obține această credibilitate. Noi susținem că dreptul publicului la a fi informat corect și credibilitatea pe care noi am construit-o e lucrul cel mai de preț pe care noi l-am obținut.

Cred că e important de adăugat că ce se întâmplă la Libertatea nu e o chestiune în interiorul unui trust. Pot să înțeleg de ce există voci care susțin că e vorba doar de câțiva angajați, sau că lucrurile se pot întâmpla la fel ca în orice business privat. Există însă ceva ce presa oferă și cred că ce se întâmplă la Libertatea afectează în primul rând publicul și ciuntește din ceea ce ar trebui să însemne o societate sănătoasă. Iar aici cred că este un moment bun pentru public, ei pot deveni acționarii unei prese sănătoase, care să contribuie la o societate măcar un pic mai sănătoasă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE