Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cătălin Tolontan, după plecarea de la Libertatea: Știam că vom pierde. Jurnalismul se face cu fața la public sau nu se poate face deloc

Ringier, compania care deține Libertatea, a anunțat ieri măsuri de reducere a costurilor, precizând că eforturile se vor concentra pe dezvoltarea zonei de digital. În consecință, trei jurnaliști de la vârful ziarului au părăsit publicația - Cătălin Tolontan (coordonator editorial la Libertatea), Iulia Roșu și Camelia Stan.

Cătălin Tolontan a vorbit în cadrul emisiunii Morning Glory, de la Rock FM ,despre plecare sa de la Libertatea. Acesta spune că în ciuda acestui episod, jurnalismul are în continuare o șansă în România.

„Cătălin Tolontan este foarte puțin important în această ecuație. Nu cum salvăm jurnaliștii e întrebarea, ci cum salvăm și cum avem jurnalism. Întrebarea îi privește și pe cei care vor veni după noi. E o întrebare foarte importantă.

Pe scurt, pe 28 august anul acesta, un număr de 25 de jurnaliști de la redacțiile GSP și Libertatea am semnat un apel intern la vremea respectivă și am spus că vrem să înceteze presiunile împotriva independenței presei. Cătălin Țepelin, redactorul șef de la GSP a explicat cum i-au fost cerute înainte de publicare articole pentru că ele se refereau la firmele de pariuri care făceau publicitate în ziar. Acest lucru deschide calea abuzului. Trustul Ringier are în Bulgaria o publicație care este membră a unor organizații de lobby pentru industria pariurilor.

Liderii editoriali ai GSP și Libertatea au fost îndepărtați unul câte unul. În fiecare lună au fost câteva demiteri. Ceea ce s-a anunțat ieri este faptul că, împreună cu colegii mei Iulia Roșu și Camelia Stan, vom pleca. Toți cei care erau numiți coordonatori ne-au tăiat din prima.

Nu spunem că dacă ni s-a întâmplat nouă ceva nu mai există jurnalism. Jurnalismul are o șansă. Are nevoie de puțină încredere din partea publicului. Noi nu am avut de ales, știam că vom pierde, dar până la urmă nu te bagi doar în luptele pe care știi că le vei câștiga. Te bagi și în luptele care știi că merită să fie câștigate de cineva la un moment dat, chiar dacă nu de tine. Noi nu am început lupta aceasta având un plan B în spate, sau vreo agendă ascunsă. Am început-o pentru că avem o ancoră în noi care ne-a obligat să facem lucrul acesta. Jurnalismul se face cu fața la public sau nu se poate face deloc. Noi încercam să fim un ziar echilibrat, fără a fi în niciun caz un ziar perfect”, a spus Cătălin Tolontan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE