Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recordul de temperatură de luni a fost bătut marți. Temperatura medie pe glob a fost de 17,18 grade Celsius

Marți a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor, adică mai mult de o sută de ani. Temperatura medie pe glob a depășit recordul de luni și a ajuns la 17, 18 grade Celsius. Aceste recorduri de temperatură ar putea deveni o obișnuință, avertizează cu îngrijorare cercetătorii.

Temperaturile extreme sunt provocate de schimbările climatice și vor fi accentuate, spun oamenii de știință, de apariția fenomenului El Niño, care se formează în Pacific. Cercetătorii atrag atenția că în anii următori situația ar putea deveni și mai gravă. 

Sarah Kapnick, cercetător șef, Administrația Națională pentru Oceane și Climă: ”Acești ani, aceste veri de acum, în condițiile în care se preconizează că emisiile vor continua, pot fi, în medie, unii dintre cei mai răcoroși ani din următorii câțiva zeci de ani. Vom continua să doborâm recorduri pe măsură ce schimbările climatice continuă. Va continua până în momentul în care emisiile de gaze cu efect de seră nu se vor mai acumula în atmosferă.” 

Temperatura globală mai mare cu un grad decât media din 1979 – 2000

Măsurătorile de temperatură au fost făcute folosind un program pus la punct de către Universitatea Maine, din Statele Unite. Analiza s-a bazat pe date din satelit, observații și simulări computerizate. Recordul stabilit marți este cu un grad mai mare decât media înregistrată în perioada 1979 – 2000.

Sean Birkle, cercetător: ”Atunci când există fenomene extreme care par a fi notabile în raport cu un astfel de record climatic, este un indiciu al încălzirii climatice. În ultimele câteva luni, am văzut o serie de fenomene extreme notabile la nivel mondial.” 

În 2023, în lume au fost înregistrate mai multe dezastre naturale. Printre ele se numără un ciclon devastator care a lovit în martie sud-estul Africii, incendiile de vegetație din Chile și Canada, inundații puternice în Italia sau Brazilia, dar și furtuni de gheață în sudul Statelor Unite. Iar acum, mai multe țări se confruntă cu temperaturi extreme. În China au fost nouă zile consecutive în care temperaturile au depășit 35 de grade Celsius, iar sudul Statelor Unite a fost lovit de un val de căldură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE