Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luni a fost cea mai călduroasă zi, la nivel mondial. Meteorolog: Ne putem aștepta la perioade mai dese, cu astfel de fenomene extreme

Luni, 3 iulie 2023, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată de meteorologi la nivel global, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu, informează Reuters și Agerpres.

Și în țara noastră temperaturile au depășit 32 de grade Celsius. Nu au lipsit, însă, ploile și vijeliile. Meteorologii spun că fenomenele extreme sunt normale în sezonul cald.

”Instabilitatea atmosferică este un fenomen destul de normal pentru această perioadă. Cantitățile de apă au fost destul de mari și au fost cele care au pus probleme. Mediul a fost unul instabil și pe parcursul zilelor următoare, de altfel, se va menține instabil, mai ales în sud vestul, în centrul și în nord estul țării. Nu este exclus nici astăzi (miercuri), în zona Capitalei, să mai fie averse și descărcări electrice, mai ales pe seară, dar și în zilele următoare. Spre sfârșitul săptămânii aria precipitațiilor se va restrânge, va slăbi în intensitate.

Suntem în luna iulie. Este normal să avem zile cu disconfort termic ridicat, cu temperaturi caniculare, de 35-37 de grade sau chiar mai mult. Instabilitatea atmosferică este un fenomen absolut normal pentru această perioadă. Aceasta pune problemele sub forma unor cantități mai mari de apă, sub forma unor vijelii mai puternice, dar aceste fenomene sunt specifice sezonului cald.

Pe măsură ce temperatura medie globală crește, de asemenea și atmosfera devine mai instabilă, mai predispusă la fenomene de acest tip, umezeala crește, temperaturile cresc. Ne putem aștepta la perioade mai dese cu astfel de fenomene extreme”, a spus la Euronews România, meteorologul ANM Iris Răducanu.

Furtună puternică în Capitală

O furtună puternică a lovit aseară Bucureștiul. Meteorologii au emis un cod portocaliu de vijelii și grindină, iar bucureștenii au fost avertizați, printr-un mesaj Ro-Alert, să se adăpostească și să evite deplasările.

Circulația tramvaielor din sectorul 5 a fost blocată, din cauza crengilor căzute pe firele de electricitate. Rafalele de vânt au pus la pământ și doi stâlpi de electricitate. În plus, 9 mașini au fost avariate de copacii doborâți de vijelie. Pompierii au fost chemați în ajutor și pentru a scoate apa din mai multe curți și subsoluri de locuințe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE