Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vară cu vreme extremă în România. Ce temperaturi vor fi în luna iulie

Urmează două luni cu vreme extremă în România. Țara se va confrunta, pe de-o parte cu ploi torențiale, pe de alta cu temperaturi caniculare, anunță ministerul mediului și Administrația Națională de Meteorologie. Specialiștii spun că luna iulie va începe cu temperaturi mai mari, față de media obișnuită a perioadei, iar pe litoral vremea va fi numai bună de plajă. 

În prima parte a lunii iulie, temperaturile vor crește mai mult decât suntem obișnuiți, spun meteorologii.

Mihai Timu, meteorolog ANM: Cele mai ridicate temperaturi ar trebui să le așteptăm pe partea de est și sud-est: Moldova, Muntenia, Dobrogea, și din aceste motive aș putea spune că tot aceste regiuni sunt cele mai predispuse la fenomenul de secetă, pentru că dacă vor fi temperaturi ridicate și precipitații foarte puține, deja vorbim de o secetă moderată, dar lucrurile se pot înrăutăți.

Ploi torențiale

Ministrul Mediului anunță, însă, că prognozele detaliate primite de la Administrația Națională de Meteorologie arată că în iulie și august vor continua ploile torențiale care generează inundații rapide.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Colegii de la Administrația Naţională de Meteorologie mi-au comunicat faptul că în următoarele două luni vom mai avea, din păcate, astfel de manifestări extreme ale vremii.

În ultimele două luni, țara noastră s-a confruntat cu mai multe episoade de vreme severă. Au fost treceri bruște de la inundații la secetă, iar nu de puține ori România a avut parte de ambele fenomene, în același timp. 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Din 22 mai și până în prezent am avut valori istorice ale cantităților de precipitații, în special în sud-vestul și vestul țării, unde local s-au înregistrat între 160 și 320 de litri pe metru pătrat, ceea ce reprezintă de 2 ori, ba chiar și de 3 ori mai mult decât normalul perioadei.

În intervalul 12-17 iunie s-au emis pentru prima oara în istoria măsurătorilor făcute de ANM două coduri roșii, pentru un interval mai mic de o săptămână.

Ministrul Mediului a anunțat că România va reabilita, cu bani din PNRR, 510 kilometri de linii de apărare împotriva inundațiilor. De asemenea, instituția are studii de fezabilitate și proiectare pentru construcția a 30 de baraje hidrotehnice și 20 de acumulări nepermanente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE