Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii care controlau barajul Kahovka în momentul exploziei, identificați pe baza imaginilor, interceptărilor și discuțiilor de pe rețelele de socializare

Pe 6 iunie, barajul de la Kahovka a fost distrus de o explozie deosebit de puternică, ceea ce a dus la un dezastru ecologic. Imediat după catastrofa de pe râul Nipru, ucrainenii și rușii se acuzau reciproc că ar fi provocat deflagrația. Mai mulți experți au pus cap la cap datele avute la dispoziție și au concluzionat că rușii ar fi detonat barajul.

Între timp, au apărut și primele imagini cu militarii ruși care ar fi responsabili cu această tragedie. Pravda susține că jurnaliștii de la publicațiile ucrainene Skhemy și Slidstvo, în colaborare cu Ministerul Apărării și cu postul de radio Free Europe, au identificat mai mulți soldați ruși, unitățile din care făceau parte, precum și pe o unii dintre comandanții care dețineau controlul asupra hidrocentralei de la Kahovka în momentul exploziei.

Totul a fost posibil pe baza imaginilor apărute în presa rusă, care, fără să-și dea seama, ar fi ajutat astfel la identificarea lor, după comiterea unor erori în acest sens. Deși persoanele filmate purtau cagule tactice, acestea au putut fi identificate și prin compararea cu imaginile aflate pe conturile lor personale de pe rețelele de socializare, dar și prin alte mijloace. Mulți dintre militari fac parte din brigada 205 mecanizată Cossack a forțelor terestre ruse, care ar deține controlul direct asupra hidrocentralei.

Informațiile au fost publicate și de Pravda și Kyiv Independent.

Militarii ruși identificați la centrala de la Nova Kahovka:

  • Arsen Pitskhelauri (35 de ani), supranumit gruzinul. Conform imaginilor de pe contul său de Vkontakte, el a avut un rol activ în ocuparea barajului, iar prietenii săi dau de înțeles că el încă se află în Nova Kahovka. Aceștia l-au dat de gol și prin faptul că, după explozia de la baraj, el ar fi fost chemat în Rusia pentru a fi premiat.
  • Ruslan Magomedov este sergent în batalionul motorizat al aceleiași brigăzi. În decembrie 2022, el a fost decorat în Rusia cu Ordinul de Merit, iar cel care l-a premiat a fost comandantul adjunct al brigăzii, cu indicativul Poligon, maiorul Denis Mishchenko, în vârstă de 36 de ani. Acordarea decorației a avut loc în Parcul Gloriei, din apropierea hidrocentralei de la Nova Kahovka.

Armata ucraineană a pus la dispoziția presei o listă cu aproape 400 de ruși, precum și brigăzile din care făceau parte și care activau la centrală. Aceștia fac parte din batalioane de puști motorizate, o companie specială de comunicații, batalioane de artilerie autopropulsată, cu obuziere, o divizie de artilerie cu rachete, o divizie de artilerie antitanc, o divizie de rachete antiaeriene, un batalion de recunoaștere, o divizie de inginerie și un batalion de ingineri combatanți.

Conform documentelor, colonelul Roman Titov este comandantul brigăzii 205. El se afla de mai mult timp în vederea serviciilor secrete ucrainene, care susțin că acesta "a fost direct implicat în activități infracționale în Ucraina încă din martie 2015", conform publicației Pravda.

Convorbirile dintre militarii ruși au fost interceptate

Jurnaliștii de la publicațiile menționate au aflat mai multe detalii, iar unele dintre ele au fost confirmate chiar după o conversație cu un militar din Garda Națională a Rusiei, care îi cunoaște pe soldații din brigada 205.

Interceptările convorbirilor au ajuns și la jurnaliștii de la publicațiile menționate, cu ajutorul armatei ucrainene. Astfel, concluzia a fost că, în noaptea în care barajul a fost aruncat în aer, invadatorii ruși ar fi făcut pregătiri în acest sens și așteptau să acționeze la comandă.

Alte interceptări au surprins discuții între locuitorii orașului Nova Kahovka, inclusiv pe rețelele de socializare, iar aceștia susțineau că au auzit diverse zgomote care semănau cu niște explozii în acea zonă, între orele 02:18 și 02:34, pe 6 iunie.

Această descoperire confirmă și explicațiile specialiștilor, care au concluzionat că o asemenea explozie a fost pusă la cale de mult timp și că e pozibil ca explozii mai mici să fi fost efectuate în ultimele zile, pentru a slăbi structura barajului, înainte de ultima explozie, cea puternică.

Din toate aceste discuții, rezultă că au avut loc două evenimente importante: primul e că armata rusă se pregătea să execute "ceva la comandă", iar al doilea e că a existat o "urgență".

Fragmente din conversații interceptate și orele la care au avut loc, potrivit Pravda:

"02:20 - Cum este situația? Acesta este primul. În al doilea rând, pregătește-te, pregătește-te! Totul este la comandă, m-ai auzit?

02:20 - Asta e, asta e, merge...

02:21 - Recepționat, executarea! Ia totul!

02:21 - Nu putem lua nimic.

02.30 - Urgență! Să știți că totul e gata aici, ieșirea este blocată și totul e acoperit de apă.

02.34 - Deplasați-vă la locul în care ați fost lăsați.

02.34 - Nu pot ieși afară, totul este inundat."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE