Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cronologia războiului din Ucraina. Momente decisive, de la atacul asupra Kievului, la contraofensiva ucraineană

Invazia Ucrainei a început în februarie 2022, iar la peste un an distanță, conflictul a intrat într-o nouă fază odată cu începerea contraofensivei ucrainene. Până în prezent războiul a avut un cost uriaș în numărul de vieți omenești. De la începutul invaziei de anul trecut, aproximativ 120.000 de soldați ucraineni și 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a spus că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși în primele patru luni ale acestui an. Pe lângă militarii uciși, o mulțime de civili și-au pierdut viața. Alte câteva milioane au decis să părăsească țara. Pagubele materiale sunt incalculabile în acest moment.

Între timp și dinamica războiului s-a schimbat, trecând-se de la ceea ce s-a vrut a fi o operațiune „fulger”, la o bătălie de uzură. Iată care au fost momentele cruciale ale conflictului.

Februarie 2022: Rusia invadează Ucraina

La începutul zilei de 24 februarie, Rusia începe un atac la scară largă asupra vecinului său, lansând bombardamente masive asupra orașelor și instalațiilor militare ucrainene. Coloane de vehicule militare rusești trec granița dinspre Belarus, aliatul Moscovei, și se îndreaptă spre Kiev, pe o rută de la nord la sud. Concomitent rușii trec granița dinspre nord-est, în încercarea de a cuceri orașul Harkov, apoi dinspre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, în sud și dinspre Donbas, în est.

În primele ore ale invaziei, forțele rusești cuceresc zona Cernobîl, locul accidentului nuclear dezastruos din 1986, împreună cu "zona de excludere" din jur. Forțele militare ruse sapă tranșee în solul radioactiv și își stabilesc o bază de operațiuni aici.

În acea dimineață, într-un discurs televizat, Vladimir Putin pune la îndoială dreptul Ucrainei de a exista ca stat independent. El afirmă că Rusia urmărește să protejeze populația din Donbas, unde conflictul este deja în curs de desfășurare și promite să realizeze "demilitarizarea și denazificarea Ucrainei". El se referă la invazie ca la o "operațiune militară specială".

Martie și aprilie 2022: Rusia cucerește orașul Herson, ocupă centrala nucleară Zaporojie și renunță la tentativa de a cuceri Kievul

Rusia își continuă campania în sudul Ucrainei, bombardând orașe precum Nikolaiev, Herson și marele port Odesa. Dar chiar și în fața bombardamentelor intense, Ucraina este capabilă să contracareze și să respingă ofensiva rusească.

La începutul lunii martie, forțele rusești capturează Hersonul - primul oraș important care cade în mâinile rușilor. Urmează asediul orașului Mariupol. În ciuda unei rezistențe eroice a ucrainenilor la Azovstal, orașul va fi cucerit de ruși. Sub ocupație, orașele sunt izolate, lăsând locuitorii fără acces la medicamente de bază, la servicii de telefonie mobilă și internet.

Tot în această perioadă Moscova ocupă cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie. Comunitatea internațională atrage atenția cu privire la un potențial dezastru nuclear.

Atacul Rusiei asupra Kievului pierde din elan, pe măsură ce forțele ucrainene, mult mai mobile decât cele rusești, încep să distrugă în mod sistematic blindatele Moscovei. La sfârșitul lunii martie, Rusia începe să-și retragă trupele de la Kiev și să le desfășoare în alte părți ale țării.

Aprilie 2022: Moscova își mută atenția spre est

După ce nu a reușit să încercuiască și să captureze Kievul, Kremlinul anunța "următoarea fază" a invaziei: o campanie în est. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirma că Rusia urmărește "eliberarea completă a republicilor Donețk și Lugansk", două teritorii din estul Ucrainei cunoscute colectiv sub numele de Donbas, ale căror părți sunt deja conduse de separatiști loiali Moscovei.

Dar chiar în timp ce Rusia urmărea acest nou obiectiv, oficialii din domeniul apărării și analiștii începeau să vorbească despre un impas, deoarece Ucraina lansează contraatacuri, iar Moscova se confruntă cu dificultăți legate de teren și logistică.

În septembrie, Putin semnează decrete, criticate ca fiind ilegale în conformitate cu dreptul internațional, prin care anexează oficial patru regiuni din Ucraina: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

20 aprilie 2022: Atrocitățile de la Bucha au fost descoperite

Pe măsură ce forțele rusești se retrag din Kiev și din suburbiile sale, lasă în urmă distrugeri înfiorătoare. Orașul Bucha - abandonat de forțele rusești după o lună de ocupație - devine sinonim cu carnagiul rusesc.

Anchetatorii și locuitorii găsesc zeci de cadavre împrăștiate pe străzi, unele dintre ele decapitate, dezmembrate, arse intenționat sau lăsate în gropi comune. În total, în mica suburbie sunt găsite 458 de cadavre - dintre care 419 poartă urme tortură.

Iulie 2022: Acordul privind cerealele din Marea Neagră

Într-un caz rar de cooperare pe fondul conflictului, Rusia și Ucraina sunt de acord cu un pact, mediat de Turcia și de Națiunile Unite și prelungit ulterior de mai multe ori, pentru a permite ca cereale din Ucraina să fie transportate către statele de destinație, prin Marea Neagră. De atunci, Rusia și-a exprimat nemulțumirea față de acest acord și l-a suspendat pentru scurt timp, acuzând Ucraina, fără dovezi, că folosește coridorul de cereale pentru a organiza atacuri.

20 august 2022: Forțele speciale ucrainene atacă o bază aeriană din Crimeea

La 9 august, mai multe explozii zguduie o bază aeriană rusă și depozite de muniții din Crimeea. Un oficial guvernamental ucrainean a declarat pentru The Washington Post că forțele speciale ucrainene au efectuat atacul, demonstrând capacitatea Kievului de a lovi cu mult în spatele liniilor inamice.

20 septembrie 2022: Putin anunță o mobilizare parțială

În septembrie, Putin anunță controversata "mobilizare parțială" a sute de mii de rezerviști ruși, provocând un exod în masă și proteste la nivel național care duc la peste 1.300 de arestări.

Chemarea rezerviștilor în serviciul activ este văzută de analiști ca o reacție la eșecurile Rusiei în război.

20 octombrie 2022: Distrugerea Podului Kerci

O explozie de proporții distruge podul Kerci (cunoscut și ca Podul Crimeii), care leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană, anexată ilegal de Moscova în 2014. Podul reprezenta o rută de aprovizionare importantă.

Kremlinul dă vina pentru atac pe serviciile secrete ucrainene și lansează o ploaie de rachete asupra Kievului. Guvernul ucrainean neagă că ar fi orchestrat explozia. Rușii anunță că vor reconstrui podul.

Noiembrie 2022: Rusia se retrage din Herson

Forțele ucrainene fac progrese teritoriale surprinzătoare în toamnă, eliberând mai multe sate și în timp ce rușii decid să se retragă din orașul Herson. Oficialii militari ruși descriu retragerea ca fiind o "regrupare".

20 decembrie 2022: Zelenski vizitează Washingtonul, Occidentul își intensifică ajutorul

Zelenski face prima sa călătorie în Statele Unite de la începutul războiului. Vizita vine în paralel cu noi pachete de asistență pentru securitate, care se adaugă la ajutoarele în valoare de peste 36,9 miliarde de dolari pe care Statele Unite le-au oferit Ucrainei de la începutul invaziei.

Acest sprijin a inclus celebrele sisteme HIMARS, precum și tancuri Abrams, Leopard 2 și sisteme de apărare antiaeriană, precum și o instruire extinsă pentru militarii ucraineni. Ulterior, Casa Albă cedează presiunilor și acceptă să permită națiunilor aliate să livreze Ucrainei avioanele lor de luptă F-16.

Sfârșitul anului 2022: Bătălia pentru Bahmut se intensifică

Bahmut, un oraș din estul Ucrainei, devine teatrul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din acest război. Orașul capătă o valoare simbolică supradimensionată.

Asaltul împotriva orașului Bahmut este condus de mercenarii din Grupul Wagner. Mii de soldați din ambele tabere sunt uciși. Recentele estimări americane ridică la peste 10.000 numărul morților în rândul luptătorilor Wagner, majoritatea prizonieri ruși eliberați, de la sfârșitul anului trecut.

În luna mai, Moscova revendică controlul asupra orașului Bahmut, deși analiștii militari avertizează că menținerea acestuia s-ar putea dovedi dificilă. După cucerirea orașului, mercenarii Wagner cedează controlul orașului forțelor militare rusești și se retrag din zonă.

Iunie 2023: Contraofensiva ucraineană

Pe parcursul iernii și până în primăvară, Ucraina a pregătit o contraofensivă de amploare împotriva Rusiei. Totuși, unii oficiali ucraineni de rang înalt au spus că sunt îngrijorați de faptul că acest contraatac ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor.

Oficialii ruși au recunoscut că au loc lupte grele în regiunea Zaporojie. Contraofensiva vine pe fondul inundațiilor masive cauzate de o breșă în barajul Kahovka, controlat de Rusia, la 6 iunie. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugerea barajului.

Momentan, contraofensiva nu a adus mari câștiguri teritoriale Ucrainei, însă analiștii militari consideră că principalul atac nu a fost încă lansat. Potrivit lui Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, ucrainenii sunt în faza în care probează liniile de apărare rusești, căutând o breșă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE