Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozii la un depozit de muniție din Crimeea: 3000 de civili au fost evacuați

Cel puțin două persoane au fost rănite într-o explozie la un depozit de muniții din Peninsula Crimeea, spun oficialii ruși, care acuză Ucraina de atac. Kievul a respins acuzațiile Moscovei în ceea ce privește în acest incident.

Rusia numește presupusul atac drept sabotaj, iar unii locuitori se pregătesc să părăsească Crimeea. Explozia de la depozitul de muniție vine la doar câteva zile după un alt atac asupra unei baze militare rusești din peninsulă.

Zelenski avertizează populația

În discursul său zilnic, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat populația din regiune să rămână vigilentă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Aglomerația din ultimele zile pentru a părăsi Crimeea către Rusia, peste pod (N. R. Kerchenski), demonstrează că majoritatea absolută a cetățenilor statului terorist încep să înțeleagă, sau cel puțin să simtă, că în Crimeea nu este loc pentru ei.”

În urma exploziilor au fost evacuați peste 3.000 de locuitori din regiune.

Yelena Dolgopolova, rezidentă Azovskoye: „Ei trag, exploziile, obuzele cad chiar în curțile din spate. Avem un obuz în curtea noastră. Băieții au venit să îl inspecteze, au spus că îl vor demina sau vor face ceva. Am lăsat totul, am lăsat totul așa și am plecat.”

Maksim Moldovskiy, rezident Mayskoye: „Am ieșit să aruncăm o privire și am văzut nori de fum care ieșeau din depozitul unde sunt depozitele militare. Am stat acolo până pe la 7-8 dimineața. Totul exploda, erau fulgere, fragmente... molozul cădea peste noi. Apoi au venit cei de la urgențe și ne-au spus că evacuează pe toată lumea.”

Situația de la Zaporojie

Între timp, situația la centrala nucleară de la Zaporojie rămâne incertă. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardarea instalației controlată de forțele Moscovei. ONU a cerut celor două state să permită accesul inspectorilor Agenției Internaționale a Energiei Atomice la centrală, pentru a evita un posibil dezatru nuclear. Însă rușii au transmis că este „periculos” pentru inspectorii agenției să treacă acum prin Kiev pentru a ajunge la Zaporojie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE