Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contraofensiva ucraineană: Volodimir Zelenski recunoaște că progresele sunt ”mai lente decât se dorea”

Forțele ucrainene din sud și est "distrug în mod activ inamicul", a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul unui discurs ținut la mai bine de două săptămâni de începutul contraofensivei ucrainene.

21/06/2023 , 18:44

Zelenski, despre contraofensiva ucraineană: ”Unii oameni cred că este un film de la Hollywood”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că progresul contraofensivei ucrainene împotriva forțelor ruse este ”mai lent decât se dorea”.

”Unii oameni cred este că este un film de la Hollywood și se așteaptă rezultate acum. Nu este așa”, a afirmat liderul de la Kiev într-un interviu acordat postului BBC, conform The Guardian.

Ucraina a anunțat că a recucerit opt localități din sudul țării în ultimele două săptămâni. Deși par a fi mici, progrese pe câmpul de luptă sunt cele mai mari înregistrate de forțele ucrainene din noiembrie 2022, pe măsură ce pătrund în zonele puternic minate de Rusia.

Putin susține că Rusia constată ”o acalmie” în contraofensiva ucraineană

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat, miercuri, că Moscova a constatat o ”acalmie” în contraofensiva ucraineană, iar Kievul a suferit pierderi semnificative în urma atacurilor din sudul țării.

Liderul de la Kremlin a mai spus că, deși Ucraina are în continuare un potențial ofensiv, Kievul a înțeles deja că nu are ”nicio șansă” în contraofensiva sa, conform agenției Reuters.

Forțele ucrainene au obținut "succese parțiale" în ultima zi și atacă pe frontul sudic, în vreme ce rezistă unui asalt rusesc de amploare în est, a declarat miercuri un oficial ucrainean de rang înalt din domeniul Apărării.

Înaintea unei conferințe importante la Londra, la care Marea Britanie și UE urmează să promită un ajutor de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei, Zelenski și-a asigurat, de asemenea, partenerii internaționali că "Ucraina folosește fiecare armă și fiecare obuz cât mai eficient posibil și întotdeauna pentru a proteja vieți", notează The Guardian.

"O Ucraină reconstruită, o Ucraină transformată, o Ucraină consolidată este un purtător de securitate și un garant al securității, este o protecție împotriva oricărei forme de teroare rusă și o protecție împotriva oricărei repetări a agresiunii rusești", a spus Zelenski.

Două drone, distruse în regiunea Moscovei, potrivit autorităților ruse

Între timp, Rusia anunță că două drone au fost interceptate în timp ce se apropiau de mai multe depozite militare din regiunea Moscovei.

"Au fost găsite resturi, nu au fost înregistrate pagube sau victime", a declarat Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii, adăugând că dronele au căzut în apropierea satului Kalininets.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE