Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: Rusia va fi trasă la răspundere pentru crimele de război din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia va fi trasă la răspundere pentru crimele de război din Ucraina.

"Toți criminalii ruși vor primi sentințe corecte. În proporție de sută la sută. Ne vom asigura de acest lucru. Vom găsi formate, vom găsi instrumente", a declarat Zelenski într-un discurs video adresat vineri seara târziu cetățenilor ucraineni.

Comentariul a urmat aniversării unui an de la retragerea Rusiei din Bucea - orașul care acum este sinonim cu acuzațiile de crime de război.

"Trebuie să facem totul pentru a face din Bucea un simbol al justiției. Vrem ca fiecare ucigaș, călău, terorist rus să fie tras la răspundere pentru fiecare crimă", a declarat Zelenski la un summit de la Kiev privind crimele de la Bucea.

Ceremonie de comemorare la Bucea

Anterior, președintele ucrainean a vizitat Bucea împreună cu liderii Croației, Republicii Moldova, Slovaciei și Sloveniei pentru o ceremonie de comemorare.

Liderul ucrainean și-a exprimat recunoștința față de liderii străini care au vizitat Ucraina pentru a onora memoria tuturor celor care au murit la Bucea în urma agresiunii rusești.

"Ceea ce s-a întâmplat la Bucea, armata rusă o face oriunde merge", a declarat Zelenski la Kiev.

El a spus că tragedia de la Bucea a exemplificat "violența genocidară sistemică, care este esența acțiunilor rusești în toate teritoriile ucrainene ocupate". Ucraina estimează că în jur de 1.400 de civili au murit în jurul orașului Bucha, iar 637 în orașul însuși.

Ucraina va folosi sistemul său judiciar național pentru a trage la răspundere "majoritatea criminalilor și teroriștilor ruși", a declarat Zelenski.

Ea se va baza, de asemenea, pe Curtea Penală Internațională "care este capabilă să judece criminalii de război ruși de diferite niveluri în cadrul jurisdicției sale".

Kievul lucrează, de asemenea, la înființarea unui tribunal special pentru crima de agresiune.

Sprijin internațional

Într-un mesaj video transmis vineri seară, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite "vor continua să facă presiuni pentru responsabilitate și pentru justiție atât timp cât va fi nevoie".

Președintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Moscova că a crimele de război din Ucraina.

"Agresiunea rusă a dus la crime de război sistematice împotriva Ucrainei și a populației sale", a declarat el într-un mesaj video difuzat la reuniunea de la Kiev.

"Și departe de a sancționa aceste crime care contravin tuturor legilor războiului, liderii Rusiei le-au permis, chiar le-au încurajat, sfidând dreptul internațional și cu obiectivul clar de a subjuga națiunea ucraineană prin violență", a mai spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE