Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război în Ucraina. Un an de la eliberarea orașului Bucea

Acum un an, localitatea Bucea nu era un nume cunoscut în plan internațional. Era un orășel de lângă capitala ucraineană, cu mai puțin de treizeci de mii de locuitori. Dar, în martie 2022, au apărut informații despre ceea ce avea să fie numit ”masacrul de la Bucea . Mulți oameni au fost omorâți de soldații ruși, care ocupaseră temporar localitatea. Cei mai mulți erau civili și de aceea autoritățile de la Kiev vorbesc de crime de război.

Un oraș distrus în totalitate

Ucrainenii marchează un an de la eliberarea orașului Bucea de sub ocupaţia rusă. Iar pentru ce s-a întâmplat acolo, spune președintele Volodimir Zelenski, ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocități.

Soldații ucraineni au recucerit la sfârșitul lunii martie a anului trecut micile oraşe Bucea şi Irpin, după ce forţele de invazie ale Moscovei au renunţat la tentativa de a ocupa capitala ucraineană. Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare.

O adresă anume – strada Yabluska numărul 144, a căpătat o rezonanță sinistră. A fost unul dintre sediile forțelor ruse de ocupație, iar acolo avea loc o operațiune pe care rușii o numeau de filtrare. Ucrainenii care nu treceau acest sinistru examen erau torturați și apoi omorâți. Erau cei despre care soldații Moscovei spuneau că ar fi luptători voluntari sau pur și simplu ar fi sprijinit trupele Kievului.

Rușii s-au retras din oraș la sfârșitul lunii martie și au lăsat în urmă un lung șir de morți și un oraș distrus aproape în totalitate. Ocupaţia rusă în Bucea a durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.400 de morţi, printre care şi zeci de copii, potrivit Kievului. La un an de la eliberare, unele clădiri din oraş sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de maşini şi vehicule militare distruse în luptele de anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE