Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum este văzut războiul prin exponatele de la muzeul din Kiev

Fragmente din rachetele lansate de armata rusă asupra orașelor ucrainene, bucăți dintr-un avion de luptă, dar și alte sisteme de armament folosite în invazia din Ucraina pot fi văzute la Kiev.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Istorie a Ucrainei în Al Doilea Război Mondial.

Exponatele, luate de pe câmpul de luptă

Multe dintre bucățile de tehnică și armamentul folosit pe câmpul de luptă au fost colectate de personalul muzeului, direct din teritoriile recent eliberate de armata ucraineană.

„Expoziția încearcă să scoată în evidență unele fațete particulare ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Scopul expoziției este de a crește gradul de conștientizare a oamenilor despre acest război cu ajutorul artefactelor autentice”, potrivit lui Dmitro Hainetdinov, un representant al muzeului.

Vizitatorii susțin ideea

Vizitatorii spun că în acest fel oamenii pot vedea ce înseamnă ororile războiului.

„Este o idee excelentă și toată lumea ar trebui să vină să o vadă, cel puțin în acest format. Este și mai bine să mergem să vedem locurile care au fost deja recâștigate și să nu uităm că războiul încă nu s-a terminat”, este de părere un vizitator.

„Expoziția este destul de remarcabilă și ideea este excelentă. Îmi este greu să mă uit. Eram plecată din Kiev când s-a întâmplat totul, așa că este foarte trist să o văd cu proprii ochi”, spune o vizitatoare.

La subsolul muzeului au fost amenajate și replici ale adăposturilor antirachetă din zonele de conflict. În acet fel, organizatorii vor să arate prin ce trec zilnic oamenii care se ascund de bombe și de gloanțe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE