Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artiști pentru artiști. Maia Morgenstern, spectacol-lectură la Teatrul Național din București

Maia Morgenstern este una dintre actrițele care s-au alăturat campaniei „Artiști români pentru artiști ucraineni”. Aceasta a susținut un spectacol-lectură la Teatrul Național din București.

Este un mesaj puternic despre nevoia de pace, spun actorii participanți la campanie. Evenimentele vor continua și în această săptămână când, pe scena teatrului, vor urca Aylin Cadîr, Ilinca Goia și Oana Pellea.

În cadrul campaniei sunt puse în scenă spectacole-lectură susținute de actori români, pe baza unor texte contemporane scrise de autori ucraineni, după izbucnirea războiului.

O formă de a exprima solidaritate

„N-aș vrea să folosesc cuvinte convenționale, dar sunt emoții, e o responsabilitate. Am primit câteva texte. Ele sunt texte document, sunt file ale unui jurnal, e un puls pe care îl luăm al vieții dacă se poate spune așa, e emoționant, e o formă de a exprima solidaritatea. Este vorba despre un mesaj, despre ceea ce se transmite, despre ce încercăm să aducem”, spune celebra actriță.

Maia Morgenstern amintește că am trăit și continuăm să trăim vremuri complicate, care se petrec mai aproape sau mai departe de noi. Astfel de mișcări și campanii sunt semnale de alarmă, trase prin intermediul artei.

„Poate că acesta este rostul artei, fără să încerc să folosesc acum cuvinte prea complicate, prea mari, prea grozave, punem o oglindă, o oglindă a societății, a vieții, asta se întâmplă de când e lumea și pământul, transmitem un mesaj”, a punctat Maia Morgenstern.

”Aici, la teatru, sunt oameni minunați”

Printre cei prezenți la spetacolul-lectură, s-a aflat și Anna Gonciaruk, originară din Odessa. A venit la București la începutul războiului din Ucraina, iar în prezent, lucrează la un call-center pentru a sprijini ucrainenii ajunși în România.

„Ne ajută toată lumea, dar mai ales cei din România ne ajută mult și asta înseamnă enorm. Și este adevărat că aici, la teatru, sunt oameni minunați”, a spus Anna Gonciaruk.

Ea a mai povestit că românii au ajutat-o din prima clipă când a ajuns la noi în țară. A spus că era oprită pe stradă și întrebată dacă are nevoie de ajutor.

Campania „Artiști români pentru artiști ucraineni” a început pe 16 mai și se desfășoară până pe 15 iunie. Scopul campaniei este de strângere de fonduri pentru artiștii ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE