Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalist rus, condamnat la opt ani de închisoare din cauza reportajelor din Ucraina

Comentator critic al lui Putin, jurnalistul Alexander Nevzorov, a fost condamnat, în lipsă, la opt ani de închisoare pentru „știri false” despre războiul de la Moscova împotriva Ucrainei, a informat miercuri agenția de presă rusă Interfax.

Un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat pe Nevzorov de publicarea „informații false despre bombardarea intenționată de către armata rusă asupra maternității din Mariupol” pe conturile sale de Instagram și YouTube.

El a raportat și despre masacrul rusesc efectuat în orașul ucrainean Bucha. Dosarul împotriva lui Nevzorov a fost inițiat în martie anul trecut.

Cine este jurnalistul Alexander Nevzorov

Nevzorov, jurnalist TV, expert și regizor de film cu o carieră care datează din epoca comunistă, nu este străin de controverse. El s-a alăturat participanților tentativei de lovitură de stat din 1991 care a precipitat prăbușirea Uniunii Sovietice și, sub conducerea lui Vladimir Putin, a fost implicat în înființarea mișcării de tineret Nashi (Ai Noștri), spune Politico.

De atunci, Nevzorov s-a întors împotriva Kremlinului și, cel mai recent, a fost văzut militând împotriva războiului lui Putin în Ucraina pe canalul său de YouTube, care numără aproape 2 milioane de urmăritori.

El a părăsit Rusia vara trecută după ce a primit cetățenia ucraineană și se află pe lista agenților străini ruși.

Verdictul vine ca cea mai recentă mișcare din represiunea autorităților împotriva mass-media, după ce Rusia a introdus o interdicție de a numi conflictul din Ucraina „război” sau „invazie”. Legea, introdusă în vigoare în martie anul trecut, prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru jurnalişti şi a făcut ca majoritatea presei independente să fugă din ţară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE