Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Condamnări după uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Doi fraţi au fost condamnaţi la 40 de ani de închisoare

Publicat de: Euronews

Doi fraţi au fost condamnaţi, fiecare, la 40 de ani de închisoare, vineri, în capitala Maltei, pentru uciderea în 2017 a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, transmite Agerpres.

George şi Alfred Degiorgio, care au pledat vinovaţi în prima zi a procesului, au fost condamnaţi pentru fabricarea, plasarea şi detonarea bombei care a ucis-o pe jurnalista de 53 de ani în maşina ei.

"Judecata de astăzi este un alt pas important pentru a face dreptate familiei Caruana Galizia", a reacţionat imediat pe Twitter premierul maltez Robert Abela.

Moartea bloggeriţei, pe 16 octombrie 2017, a zguduit foarte mult cel mai mic stat din Uniunea Europeană.

"Trei persoane au fost deja condamnate pentru această crimă şi încă trei aşteaptă să fie judecate. Rămânem angajaţi să vedem că se face dreptate familiei şi Maltei", a adăugat premierul Abela.

Un al treilea bărbat implicat în acest asasinat, Vincent Muscat, a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare.

Pe de altă parte, bogatul om de afaceri suspectat că ar fi ordonat crima, Yorgen Fenech şi care neagă orice implicare, nu a fost încă judecat.

Mooartea jurnalistei a provocat scandal în Malta

Moartea jurnalistei a dus în special la demisia, în ianuarie 2020, a premierului Joseph Muscat, acuzat că a încercat să îşi acopere prietenii şi aliaţii politici "pătaţi" de această crimă.

Conform unei anchete publice ale cărei rezultate au fost publicate în 2021, statul maltez poartă o parte din responsabilitate pentru uciderea jurnalistei, în special pentru că a creat un "climat de impunitate" pentru cei care au vrut să o reducă la tăcere.

Jurnalista, care denunţa pe blogul său Running Commentary corupţia endemică din acest mic arhipelag mediteranean, a fost ucisă în apropierea locuinţei, la doar câteva ore după ce scrise următorul comentariu:"Există oameni corupţi peste tot. Situaţia este disperată".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE