Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldații ucraineni sunt tratați pentru sindromul de stres post-traumatic, înainte de a se întoarce pe front

După mai bine de un an de război brutal și sângeros, mulți soldați ucraineni se luptă cu consecințe psihologice grave. Coșmaruri, probleme de somn, anxietate și stres.

Într-o locație secretă din estul Ucrainei, soldații sosesc în fiecare săptămână, de la luptele dure de pe linia frontului, la un centru de tratament care oferă aromaterapie, cineva cu care să vorbească și un spațiu de relaxare.

Pentru a se asigura că nu vor ceda complet în timpul bătăliei, ci vor putea continua să lupte, centrul tratează aproximativ 100 de soldați în fiecare săptămână, înainte ca aceștia să fie din nou trimiși înapoi pe front.

O reabilitare complete nu este posibilă până la încheierea războiului

Centrul oferă diferite forme de terapie și a tratat câteva mii de soldați în ultimele șase luni.

La sanatoriu, Nikon a sosit direct după ce a petrecut luni întregi pe front. După o săptămână de pauză și relaxare, se va întoarce și el în curând la război.

"Am văzut cum gloanțele intrau prin copaci și continuau să zboare", spune el. "Nu le vedeai, dar le auzeai, fluiera uf, uf, uf, uf."

Oleksandr Vasylkovskyj, de la proiectul Invincibility Foundation, spune că un program complet de reabilitare nu este posibil atât timp cât războiul continuă: "Avem nevoie ca ei să se întoarcă și să termine misiunea, așa că dacă le vom da două sau trei săptămâni în aceste condiții va fi prea mult. Vorbim despre procesul de resetare - decompresie. Reabilitarea este complet diferită".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE