Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina acuză armata rusă de execuții. Pe internet circulă un filmuleț cu executarea unui soldat ucrainean neînarmat

Autoritățile ucrainene au anunțat o anchetă extinsă după ce pe rețelele de socializare a fost distribuit un filmuleț în care pare să fie surprins momentul executării unui soldat ucrainean neînarmat. Kievul face apel și la instituțiile internaționale să cerceteze acest caz pe care îl califică drept o nouă “crimă de război” comisă de armata rusă.

În imagini se vede un bărbat îmbrăcat în uniformă militară ucraineană. El este neînarmat, iar la un moment dat spune “Glorie Ucrainei”, după care este împușcat. Pe fundal se aud înjurături în limba rusă. Autoritățile de la Kiev nu au anunțat dacă a fost stabilită identitatea bărbatului și când a fost realizată filmarea. Armata rusă nu a comentat deocamdată acuzațiile părții ucrainene.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Astăzi, a apărut o înregistrare video în care se vede cum ocupanții ucid cu brutalitate un soldat care le-a spus cu curaj în față: "Glorie Ucrainei!" Ocupantul ucide pentru faptul că suntem ucraineni. Pentru un simplu cuvânt despre Ucraina. Pentru visul nostru de a fi Ucraina. Pentru viețile noastre, viețile ucrainenilor.”

Recent, președintele Comisiei Europen, Ursula von der Leyen, a anunțat înființarea la Haga a unui centru international pentru urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina.

Lupte grele se dau în orașul Bahmut

Între timp, orașul Bahmut din regiunea Donețk continua să fie epicentrul luptelor dintre forțele ucrainene și cele ruse. Conducerea militară ucraineană a anunțat că trupele nu se vor retrage din oraș și că pozițiile vor fi consolidate. Iar militarii din linia întâi spun că sunt deciși să apere orașul.

Militar ucrainean: „Ei (rușii) nu țin cont de pierderi, nici de personal, nici de vehicule militare. Ei forțează. Cucerirea Bahmutului este o chestiune de principiu pentru ei. Iar pentru noi este o chestiune de principiu să-l apărăm. Nu e doar un oraș, pentru noi este deja un simbol, este orașul fortăreață Bahmut. Suntem pe pământul nostru și să le dăm orașele și satele noastre acestor nenorociți nu este acceptabil. De aceea, vom rămâne pe poziți. Ne vom apăra și vom urma toate ordinele comandantului suprem.”

Pe de altă pate, armata rusă a anunțat că pregătește noi forte de asalt pentru a fi trimise pe frontul din estul Ucrainei. Soldații sunt pregătiți, inclusiv pentru lupte de tranșee. Imaginile cu manevrele recruților au fost publicate pe canalul ofical de telegram al Ministerului rus al Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE