Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pierderi de 1,5 miliarde de dolari, după distrugerea barajului Kahovka. Ucraina estimează că acestea sunt doar costurile de mediu în urma dezastrului

Pierderile ecologice în urma distrugerii barajului Kahovka se ridică la 1,5 miliarde de dolari. Estimarea îi aparție guvernului ucrainean, care a precizat că este vorba doar de cifre preliminare.

Barajul de pe Nipru a fost distrus la începutul lunii iunie, iar apele au provocat inundații semnificative în zona Herson din Ucraina.

Cauza exactă a ruperii structurii nu a fost stabilită, iar Ucraina și Rusia se învinovățesc reciproc.

De altfel, oamenii au fost avertizați de ministerul ucrainean al Sănătăţii că în regiunile Odesa, Nikolaev şi Herson apele sunt poluate și nu trebuie să pescuiască sau să înoate acolo.

Poluanţi petrolieri care echivalează cu o cantitate de cel puţin 150 de tone se scurg de-a lungul fluviului Nipru şi "ar putea ajunge până în Mediterana", a susţinut marţi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak.

Potrivit acestuia, inundaţiile rezultate în urma spargerii barajului vor avea efecte semnificative asupra mediului, circa 50.000 de hectare de pădure au fost inundate şi "cel puţin jumătate (din pădurile ucrainene) vor muri", iar zona inundată avea o faună de circa 20.000 de animale sălbatice.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a avertizat luni cetăţenii să nu înoate şi să nu pescuiască în apele din regiunile Odesa, Nikolaev şi Herson. Potrivit unei declaraţii emise de acest minister, circa 40 de puncte de monitorizare a calităţii apei au fost stabilite în aceste regiuni pe Nipru în zonele inundate şi de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre, iar printre cele mai periculoase bacterii sau virusuri din apă se numără salmonella, rotavirus sau E.coli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE