Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsuri de protecție împotriva caniculei pe litoral. Recomandări ale specialiștilor pentru a face față temperaturilor ridicate

Se anunță zile fierbinți la malul mării unde peste 100 de mii de oameni sunt așteptați în aceste zile să își petreacă vacanța. Atmosfera va deveni caniculară cu temperaturi de 32 de grade Celsius și chiar dacă turiștii se bucură de vremea bună de plajă, specialiștii atrag atenția asupra faptului ca dosconfortul termic poate fi periculos, asa că este nevoie de măsuri de protecție pentru o vacanță liniștită.

În soarele amiezii, apa mării a devenit un refugiu pentru turiști. Doar briza ușoară a făcut ca aerul să fie respirabil la țărm. Spre mijlocul plajei însă, situația era cu totul alta. 

Turiștii s-au răcorit cum au putut.

Reporter: ”Cum faceți față caniculei?”  

Turist: ”Hidratare, nu cu bere că alcoolul nu e bun, apa plată  e cea mai bună și cu apa de mare.”

Turist: ”Eu sunt învățat la muncă în soare și aici nu mi- e greu, pot să stau o zi întreagă, mă dau cu cremă odată pe zi, în rest apă multă și de băut și în apă.”

Turist: ”Am un cort cu protecție uv, cel mai important pentru copii, noi ne protejăm cu uleiuri cu creme, ne mai băgăm sub o umbrelă, mai bem o bere, cum este la mare.”

 Salvamarii care patrulează toată ziua pe plajă, în plin soare, recunosc că au nevoie de hidratare maximă. 

Daniel Lopătaru, salvamar: ”Consumăm undeva la șase litri de lichide pe zi, încercăm în special când lumea pleacă spre masă spre prânz, să ne ferim și noi să stăm la umbră deoarece este foarte periculos și pentru noi.”

Specialiștii ne sfătuiesc ca în aceste zile toride să consumăm cât mai multe fructe și legume, să evităm expunerea directă la soare în orele amiezii, să intrăm în apa mării progresiv, pentru a-i da organismului timp să se obișnuiască cu diferența de temperatură, iar băuturile consumate să nu  fie foarte reci.

Leonid Popta, paramedic: ”Să ne hidratăm cu apă plată, să nu consumăm cofeină, băuturi bogate în cofeină și să stăm foarte mult la umbră, băuturile să nu fie foarte reci, ar trebui să fie între.”

Pregătiți pentru zile fierbinți sunt și administratorii teraselor de pe plajă. 

Răzvan Chițan, administrator plajă: ”Ne-am pregătit cu foarte multă apă și butoaie de bere, avem câte 150 în fiecare bar și vreo 200 de baxuri de apă.”

Pentru următoarele două zile, meteorologii anunță temperaturi de 33 de grade celsius la malul mării cu șanse reduse de ploaie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE