Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recolta de floarea-soarelui din Dolj, distrusă de schimbările climatice. Cum sunt afectați fermierii

30% din cultura de floarea-soarelui din județul Dolj este afectată de schimbările climatice. Pe lângă secetă, culturile au fost distruse și de vântul puternic și de inundații.

Fermierii doljeni spun că ce au reușit să recolteze se vinde la aproape jumătate de preț față de anul trecut.

Concurență mare au și din partea recoletelor ucrainene care au invadat piața din regiune. Experții în comerțul cu cereale se așteaptă ca uleiul să se ieftinească în perioada următoare.

Cum sunt afectați fermierii

Cristian Bîcan din comuna Daneți, județul Dolj, se ocupă de agricultură de peste un deceniu. Spune că niciodată nu a avut cultura de floarea-soarelui atât de afectată. Nu a reușit să recolteze nicio pălărie de semințe de pe o suprafață de patru hectare. Asta după ce a cheltuit pentru cultivarea plantei peste 12.000 de lei.

Acum caută soluții să curețe terenul de plantele căzute. Asta implică alte costuri.

Cristian Bîcan, fermier: "A fost un vânt, o apă prea mare, nu-mi dau seama. Mă ocup de foarte mult timp, de zece ani de chestia asta, dar nu s-a întâmplat niciodată așa ceva.

Investiția este de 3.000-3500 de lei pe hectar și vă dați seama că eu de aici nu mai pot să iau nimic."

Cazul fermierului de la Daneți nu este singular. În comună sunt 158 de hectare de floarea-soarelui calamitate, iar la nivelul județului, sunt afectate peste 3.000 de hectare din cele 8.700 cultivate.

Romulus Sorin Agapie, director executiv Direcția pentru Agricultură Județeană Dolj: "Fermierii au avut de suferit, atât fenomenelor secetei atmosferice în zona Dăbuleni, unde pe o suprafață de 385 de hectare cultura de floarea-soarelui a fost afectată de secetă în proporție de 35% și de asemenea, datorită fenomenelor meteo nefavorabile, vânturilor, precipitațiilor cultura de floarea-soarelui a fost afectată undeva la 30%."

Dacă producția nu a fost bună, și prețul semințelor recoltate este unul mic.

Romulus Sorin Agapie, director executiv Direcția pentru Agricultură: "Dacă în anul anterior, prețul a fost undeva la 3 lei și ceva pe kilogram, acuma dumnealor, din discuțiile avute cu fermierii, prețul este undeva la 1,73 de lei. Diferență destul de mare, de peste 40%."

Prețul uleilui, în scădere

Experții în comerțul cu cereale spun că și prețul uleiului este în scădere pe bursa alimentară. Iar prețurile ar putea scădea și la raft și ca urmare e producției mari de floarea-soarelui din Ucraina care va invada piațele din regiune. Potrivit INS, în luna iulia 2023, față de iulie 2022, prețul uleiului a scăzut deja cu 13,84%. Ieftinirea vine după o perioadă dificilă de aproape un an, timp în care prețul uleiului a crescut constant.

Cezar Iulian Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale: "Dacă vorbim de prețul uleiului să știți că în ultima lună a scăzut cu peste 150 de dolari pe tona de ulei vândut în bazinul Mării Negre, de la un nivel de 990-1.000 de dolari pe tonă, astăzi avem prețul de 850 de dolari pe tonă pentru ulei în bazinul Mării Negre."

Importurile vor afecta prețul uleiului

Pe termen lung, însă, analiștii spun că marfa din import îi va afecta pe producătorii români. Acest lucru va influența prețul final al uleiului de pe rafturile magazinelor.

Cezar Iulian Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale: "La un final , când să zicem marfa ucrainiană va căpăta pondere mare în import, adică 80-90% față de cât prodiucem noi azi pentru siguranța alimentară internă, să nu creadă cineva că nu vor ridica prețurile ca să asigure o cotă mai mare de profit. Putem să avem noi poziția noastră geostrategică în bazinul Mării Negre cât vrem, dacă vom fi dependenți de hrană avem o mare problemă."

Din datele Ministerului Agriculturii sunt 360.000 de hectare de floarea-soarelui, afectate anul trecut de secetă, iar despăgubirea este de maximum 1.000 de lei pe hectar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE