Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interzicerea importurilor de cereale ucrainene ar trebui prelungită până la sfârșitul anului. Anunțul comisarului european pentru Agricultură

Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, a declarat că interzicerea importurilor de cereale ucrainene ar trebui prelungită până la sfârșitul anului. Afirmațiile sale contravin, însă, punctului de vedere al Comisiei Europene, relatează Euronews.com.

Măsura a fost adoptată începând din data de 2 mai și se aplică în cinci state europene din vecinătatea Ucrainei. Este vorba despre Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria care sunt nemulțumite de faptul că excesul de cereale a scăzut considerabil prețul acestora pe piață, ceea ce a afectat fermierii locali.

Interdicția importurilor de cereale ucrainene a fost criticată vehement de oficialii de la Kiev, inclusiv de președintele Volodimir Zelenski, care a catalogat această măsură drept ”absolut inacceptabilă”. De altfel, alte state UE, precum Germania și Franța, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul restricțiilor asupra integrității pieței unice.

Comisia Europeană a insistat asupra faptului că interdicțiile vor fi eliminate definitiv din data de 15 septembrie, iar eforturile se vor concentra apoi pe îmbunătățirea capacității de transport maritim, a infrastructurii și a depozitării.

În schimb, Janusz Wojciechowski, care este polonez, a exprimat un punct de vedere diferit față de cel al Comisiei Europene și a cerut explici prelungirea măsurii de interdicție până la sfârșitul anului, ceea ce a stârnit nemulțumirea Kievului.

"Observația mea este că această interdicție aplicată la nivel local funcționează bine, importurile directe către aceste cinci țări au încetat, dar am constatat consecințe negative, în general, pentru piața UE, deoarece importurile au continuat către alte țări care au nevoie de cereale ucrainene, cum ar fi Spania, Olanda, Italia", a declarat Wojciechowski în fața europarlamentarilor, în timpul unei audieri în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare rurală.

”Ne putem aștepta - aceasta este observația mea - că, dacă această interdicție nu va fi prelungită, vom avea aceeași problemă (ca) înainte cu statele membre din prima linie”, a adăugat comisarul european pentru Agrilcultură.

Wojciechowski a declarat că deschiderea completă a pieței sau închiderea ei în întregime sunt "extreme” diferite și, în schimb, a sugerat o a treia variantă posibilă, în care interdicțiile temporare ar rămâne în vigoare, însă cu un ajutor financiar suplimentar pentru a stimula transportul.

Comisarul european pentru Agricultură susține că doar 2% până la 3% din cerealele ucrainene sunt livrate în state din afara UE, inclusiv în țările subdezvoltate din Africa, deoarece costurile de tranzit sunt prea mari, ceea ce face ca operațiunea să nu fie "viabilă din punct de vedere economic".

Drept urmare, cele mai multe dintre mărfuri rămân pe piața europeană.

"Aceasta este principala barieră: tranzitul nu funcționează bine", a afirmat Wojciechowski, potrivit sursei citate.

Program de subvenții pentru cerealele ucrainene

Ca soluție, comisarul a prezentat un nou program de subvenții pentru a ajuta companiile ucrainene să își aducă mărfurile în porturile UE și să le vândă în întreaga lume. Wojciechowski a spus că subvențiile ar trebui să aibă o valoare cuprinsă între 20 și 30 de euro la tona de cereale, în funcție de destinația finală.

Acest lucru va duce la un program de 600 de milioane de euro - plătit de la bugetul UE - pentru a facilita transportul maritim a 20 de milioane de tone până la sfârșitul anului.

"Singura soluție este să sprijinim tranzitul și să continuăm interdicția până la sfârșitul anului, pentru că după 15 septembrie vor fi probleme uriașe, aceeași problemă - chiar mai mare decât am avut înainte", a declarat Wojciechowski.

Comisarul a subliniat că planul a fost "propunerea sa personală", dar a precizat că a discutat deja pe plan intern cu colegii săi din Executivul comunitar și cu reprezentanții Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei, precum și ai Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE