Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial, avem patru anotimpuri. Practic, resimțim doar două. Climatolog: „Septembrie a căpătat caracteristici de vară”

Veri din ce în ce mai lungi și ierni tot mai călduroase, iar fenomenele extreme vor fi mai dese. Așa arată viitorul climatic al României, avertizează experții. Deși țara noastră are oficial patru anotimpuri, din cauza schimbărilor climatice avem impresia că am rămas doar cu două. Experții spun că septembrie nu mai are caracteristicile sezonului de toamnă.

Românii resimt pe pielea lor efectele încălzirii globale. Dacă în urmă cu doar 20 de ani, sezoanele aveau caracteristici proprii, acum căldura pare să acapareze fiecare anotimp.

Roxana Bojariu, climatolog: „Vom avea în continuare patru anotimpuri numai că în condițiile schimbării climei, anotimpurile de acum deja sunt diferite, au caracteristici diferite față de cele de acum 5-6 decenii. Deja putem observa, statistic vorbind, că primăvara se declanșează mai devreme, pe de altă parte, verile durează deja mai mult. Și observați deja că în ultimii ani septembrie a căpătat caracteristici de vară”.

Luna iulie a acestui an a fost cea mai călduroasă din istorie, depășind recordurile de temperatură. Experții în climatologie avertizează că ne putem aștepta în anii următori la și mai multe fenomene extreme, precum valurile de căldură.

Dr. Bogdan Antonescu, expert fizică atmosferică: „Anul acesta, numărul furtunilor cu grindină a fost mult mai mare decât anii trecuți. Și în toată Europa. Nu numai că frecvența a crescut, dar și dimensiunea bucăților de gheață care ajung la suprafață e din ce în ce mai mare”.

Odată cu aceste schimbări, cei mai afectați sunt oamenii și animalele, forțați să se adapteze climei într-un ritm accelerat.

„Schimbările sunt dramatice. Trebuie să facem ceva pentru mediu”, susține o persoană.

 „Mult mai cald. Parcă nu mai ai anotimpuri. Avem vară, iarnă, vară, iarnă”, a mai declarat o alta.

„Mi se pare că vremea e mult mai caldă. Adică e mai caldă de la an la an”.

Dr. Bogdan Antonescu, expert fizică atmosferică: „Odată cu încălzirea globală ai o extindere a sezonului cald și asta înseamnă că influențezi și celelalte anotimpuri. În principal, se modifică structura iernii, devine mai scurtă, cu mai puține precipitații în anumite regiuni, primăvara este mai caldă decât de obicei, apare mai devreme și de aici sunt o mulțime de influențe asupra agriculturii, asupra migrației păsărilor, asupra ecosistemelor în special”.

La baza schimbărilor climatice stau acțiunile omului, iar viitorul pare incert.

Roxana Bojariu, climatolog: „Cât de mult se vor amplifica aceste modificări depinde și de cât de mult vom emite mai departe în atmosferă gaze cu efect de seră. Cu cât emisiile vor fi mai necontrolate, mai mari, și cantitatea de gaze cu efect de seră se va acumula în atmosferă mai mult, cu atât modificările vor fi mai puternice, mai severe și evident va fi mai greu să ne adaptăm la aceste modificări”.

Statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat să aibă zero emisii de carbon până în 2050, o țintă necesară pentru a diminua efectele schimbărilor climatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE