Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Radu Țincu, șef secție ATI: „Covid-19 tinde să devină o viroză respiratorie”. Ce spune despre doza patru de vaccin

15.000 de cazuri noi de Covid au fost înregistrate în ultima săptămână, aproape dublu față de săptămâna precedentă. Cei mai mulți dintre cei care ajung la Terapie intensivă sunt persoane nevaccinate. De asemenea, copiii sunt sunt mai afectați de noua variantă a virusului. Autoritățile spun că numărul de infectări va fi în continuă creștere până la jumătatea lunii august.

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a explicat la „Bună seara, România!” ce ne așteaptă la finalul verii și începutul toamnei, în ceea ce privește îmbolnăvirile cu coronavirus.

„La acest moment nu discutăm despre un impact. Discutăm de o creștere accelerată în toată Europa a numărului de cazuri, dar această creștere nu este însoțită și de o creștere a spitalizărilor și nici măcar a celor din terapie intensivă, acolo unde ne-am fi așteptat să existe o presiune crescută, în contextul în care numărul de îmbolnăviri ar fi crescut atât de rapid. Eu cred că la acest moment varianta Omicron și variantele subsecvente ale ei sunt mult mai prietenoase cu organismul uman și produc forme mai ușoare de îmbolnăvire. Într-adevăr o să asistăm în perioada următoare, cel puțin în următoarea lună, la o creștere substanțială a numărului de cazuri, dar eu cred că nu vom avea un impact important pe sistemul de sănătate”, a spus medicul.

Măsurile de prevenție sunt mai greu implementate în cazul copiilor

Întrebat de ce ar fi mai vulnerabili copiii, Radu Țincu a explicat că măsurile de prevenție sunt mai greu implementate și respectate în cazul copiilor.

„Cu cât copii sunt mai mici, cu atât riscul ca ei să se îmbolnăvească, pentru că nu respectă anumite măsuri, este mai mare. Pe de altă parte, să ne amintim că populația pediatrică este vaccinată într-un procent mult mai mic, comparativ cu persoanele adulte”, a mai adăugat el.

În ceea ce privește reintroducerea obligativității purtării măștii de protecție, medicul a menționat că la acest moment autoritățile nu vor lua decizia de a implementa, din nou, măsuri restrictive, dar vor veni cu recomandări.

„După doi ani de pandemie nu cred că mai e nevoie de un act normativ, care să impună masca, ca măsură de protecție. Cred că fiecare om civilizat din această țară, care vrea să se protejeze, să nu se îmbolnăvească de Covid-19, va trebui să respecte anumite măsuri, în mod benevol. Purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea socială, mai ales în zonele extrem de aglomerate și în spațiile închise, reprezintă măsuri de bun simț. Până la urmă, chiar dacă Omicron nu produce îmbolnăviri semnificative, care să necesite spitalizare, faptul că avem o perioadă de câteva zile cu dureri musculare, cu cefalee, cu febră, va produce un disconfort pentru fiecare pacient, indiferent de vârsta lui, de statusul imunologic de dinainte de îmbolnăvire. De aceea, cred că respectarea măsurilor sanitare o facem în primul rând pentru noi, pentru a ne asigura o stare de sănătate optima și a evita tot acest disconfort, pe care îl poate produce varianta Omicron”, a mai adăugat doctorul.

Tot Radu Țincu a mai spus că, în prezent, numărul de pacienți este în continuare mic, însă o creștere a numărului de cazuri ar putea avea un impact medical.

Doza a patra de vaccin

În ceea ce privește administrarea dozei a patra de vaccin anti-Covid, medicul a explicat că acest virus reușește să scape destul de frecvent, și la o perioadă scurtă de timp, de anticorpii pe care noi i-am produs și consideră că este nevoie de schimbarea compoziției vaccinului.

„Va aduce anticorpii mult mai aproape de capacitatea maximă de eficiență și în acest fel va reduce numărul de doze de rapel pe care le vom administra. Cel mai probabil, în această toamnă, dacă nu în iarna viitoare, în contextul prezenței în continuare a virusului, se va lua în calcul schimbarea compoziției vaccinului, care să acopere noile variante circulante în acest moment. Riscă să devină ineficient, în caz contrar, odată cu schimbarea variantelor circulante și cu trecerea timpului”, a mai precizat medicul.

Covid-19 tinde să devină o viroză respiratorie

Doctorul a mai fost întrebat dacă Covid-19 devine gripă sezonieră.

„La acest moment, cu varianta Omicron și cu variantele ei, ulterior apărute, tinde să devină o viroză respiratorie, nu neapărat de sezon, dar să nu mai fie o pandemie, ceea ce reprezintă o evoluție naturală și o evoluție pe care o așteptam cu toții, însă cel mai probabil nu vom avea suficientă imunitate colectivă, încât să eliminăm virusul din circulație și va rămâne ca o viroză respiratorie, cel mai frecvent evoluând în aceste valuri epidemice, undeva în perioada de primăvară și ulterior în perioada de toamnă-iarnă”, a conchis Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Capitală

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE