Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă variantă de omicron se răspândește cu rapiditate. Mai multe țări europene au luat măsuri

Pandemia de coronavirus pare să nu vrea să se sfârșească prea curând. Noile date aduc o serie de noi îngrijorări în perspectiva sezonului vacanțelor, deoarece o nouă variantă de COVID-19 se răspândește rapid.

Este vroba de tulpina omicron BA5, o variantă mai blândă a coronavirusului, dar mult mai contagioasă. În Germania, numărul cazurilor se dublează în fiecare săptămână. Incidența pe șapte zile a atins 447, față de 331 anterior. Experții avertizează ca este posibil ca cifrele de infectare sa crească în timpul verii, odată cu vacanțele care ar trebui să ducă la o răspândire mai mare a virusului.

Portugalia este o altă țară afectată de Omicron BA.5. Țara a început deja să ia primele măsuri: intrare pentru persoanele nevaccinate doar cu PCR sau test rapid.

În Portugalia, unde rata vaccinării cel puțin o dată împotriva Covid este de 95,6%, numărul de pacienți cu Covid internați în spitale a crescut din nou, la fel ca și mortalitatea.

Incidența pe șapte zile a crescut de patru ori de la jumătatea lunii aprilie și se apropie de 1.500. În acest context, companiile farmaceutice cercetează noi vaccinuri adaptate la subtipuri.

Certificatul COVID se va prelungi cu un an

Instituțiile europene au decis prelungirea certificatului COVID cu un an, până în iunie 2023, pentru călătoriile în interiorul Uniunii.

Multe state membre au încetat să îl solicite la intrarea pe teritoriul lor. Dar „legislatorii europeni vor să garanteze că cetăţenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat PE într-un comunicat.

Lista țărilor europene fără restricții de călătorie

Mai multe țări europene au decis să renunțe la restricțiile de călătorie și să faciliteze astfel accesul turiștilor.

Printre statele mebre UE care au adoptat această decizie se numără: Italia, Letonia, Danemarca, , Olanda, Norvegia și Polonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE