Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficialii din Shanghai au impus cele mai dure măsuri de la apariția noului val de infectări COVID. Aceștia au stabilit să restricționeze și mai mult, în următoarele zile, accesul la alimente și la spitale în unele părți ale orașului.

Politica „zero Covid”: controversă internațională

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că strategia Chinei, „zero COVID” nu este sustenabilă. Potrivit noilor decizii, nu sunt permise livrările comerciale de alimente, iar accesul în spitale, cu excepția situațiilor de urgență, trebuie să fie aprobat în prealabil.

China a cenzurat miercuri afirmaţiile făcute de directorul general al OMS. În condiţiile în care politica "zero Covid" este susţinută cu tărie de cei mai înalţi lideri comunişti, inclusiv de preşedintele Xi Jinping, cenzorii au intervenit rapid pentru a contracara răspândirea acestor afirmaţii, relatează Agerpres.

Pe platforma de microblogging Weibo, hashtag-urile #Tedros şi #OMS nu au mai dat miercuri niciun rezultat. În ceea ce-i priveşte pe utilizatorii reţele de socializare WeChat, aceştia nu pot redistribui sau prelua un articol de pe contul oficial al ONU, publicat pe platformă şi care menţionează criticile şefului OMS.

Pandemia de Covid în China

Cazurile confirmate au scăzut semnificativ față de vârful crizei. Totuși, autoritățile nu au reușit încă să atingă ținta pe care o numesc „zero COVID", în care niciun caz nu este raportat în afara zonelor aflate carantină. Orașul este în a șaptea săptămână de restricții generale.

China s-a confruntat cu cel mai grav focar epidemic în ultimele săptămâni. Împreună cu graniţele aproape închise şi cu o conectivitate aeriană internaţională redusă, această politică provoacă o exasperare tot mai mare în China. Situația este dificilă în special la Shanghai, unde cei 25 de milioane de locuitori, aflaţi în lockdown de la începutul lunii aprilie, se plâng de probleme de aprovizionare şi se tem să nu fie trimişi în centre de carantină cu un confort incert.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE