Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China: viața după lockdown, cu stații permanente de testare COVID-19

Publicat de: Oana Stoica

China instalează mii de staţii permanente de testare PCR. 9.000 sunt deja finalizate doar în Shanghai. Autorităţile încearcă să ''normalizeze'' controlul strict antipandemic chiar şi după terminarea rundei actuale de lockdown-uri, informează Reuters vineri, potrivit Agerpres.

În prezent, aproape 25 de milioane de rezidenţi din hub-ul financiar Shanghai sunt vizaţi în continuare de o formă de lockdown, pe fundalul celui mai amplu focar de coronavirus de pe teritoriul Chinei.

Se încearcă o preîntâmpinare a viitoarelor focare. Autorităţile municipale au înfiinţat un sistem care va transforma testarea regulată pentru COVID-19 într-o trăsătură permanentă a vieţii cotidiene. Urmează ca alte oraşe să implementeze demersuri similare.

Mai bine de jumatate din centrele de testare sunt operaționale

Dintre cele 9.000 de centre de testare din Shanghai, 5.000 sunt deja operaţionale, a spus vineri viceprimarul Wu Qing.

Rezidenţii din Beijing și alte orașeau fost testați frecvent. Printr-o aplicație mobile arată că nu au vizitat zone cu risc.

Noul sistem instaurează obligativitatea deţinerii unui rezultat negativ PCR pentru a intra în spaţii publice.

Centrele de testare - situate în zone rezidenţiale, parcuri industriale, clădiri de birouri şi la intrările la tren şi la metrou - vor permite realizarea testelor în doar 15 minute, au precizat oficialii.

”Normalizarea” testelor

Beijing, care se confruntă în prezent cu un focar de coronavirus, implementează astăzi ''normalizarea'' testelor. Toți cei care intră în clădiri publice trebuie să prezinte un rezultat negativ efectuat în ultimele şapte zile.

În orașul Hangzhou se vor înființa 10.000 de staţii permanente de testare. Accesul în spaţiile turistice va fi permis doar persoanelor cu un test negativ COVID-19 realizat în ultimele 48 de ore.

Costurile acestei soluții

China consideră că aceasta este strategia cea mai rentabilă şi umanitară pentru a face faţă pandemiei, dar mulţi rezidenţi şi organizaţii de business au ridicat problema costului lockdown-urilor frecvente.

Analişti din cadrul băncilor străine au opinii împărţite asupra meritelor planului vizând testele regulate.

Goldman Sachs a afirmat într-o notă că testarea regulată ar putea oferi Chinei şansa de a menţine starea de ''zero-COVID'' cu un impact economic redus. Costurile testărilor ar reprezenta o mică parte din PIB-ul ţării.

Nomura a spus că beneficiile testării PCR frecvente ar fi limitate. Testarea frecventă ar putea costa între 0,9% şi 2,3% din PIB, în funcţie de cât de mult ar fi extinsă obligativitatea în rândul populaţiei Chinei.

''O mare parte din aceste cheltuieli vor îngrădi probabil cheltuielile fiscale în alte domenii esenţiale'', a mai precizat compania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE