Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Punctul Medical Avansat, spitalul modular care va ajunge în fiecare județ până la sfârșitul anului

Milioane de lei din fonduri europene au fost investite pentru dotarea cu echipamente speciale Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Fiecare județ din țară va avea la dispoziție un post medical avansat, adică tot de ce este nevoie pentru a aranja în mai puțin de 10 minute un spital modular, în cazul unor dezastre în care sunt implicate zeci de victime. Mai mult, au fost achiziționate și patru autospeciale cu un sistem radio care poate asigura comunicația în cazul unor dezastre care fac imposibilă transmiterea informațiilor în alt mod.

”Avem zona de triaj se aduc pacienții aici. Sunt tărgile mobile, sunt tărgile pentru transport. Se aduc pacienții, se triază pe coduri: roșu, galben, verde. Apoi intram in cortul mare unde avem 15 paturi”.

15 pacienți pot fi tratați aici în același timp, inclusiv trei în stare critică. Totuși, sistemul va fi folosit doar în cazuri excepționale, la accidente feroviare sau rutiere, calamități naturale sau orice fel de dezastru în care sunt implicate zeci de victime. 

Spitalul este dotat și cu echipament pentru terapie intensivă

Raed Arafat, șeful IGSU: ”Este un mini spital care permite intervenția la fața locului, să zicem când nu sunt destule ambulante, se poate acorda asistență de urgență la fața locului până vin mai multe ambulante.“

Cortul poate fi dotat cu echipamente pentru încălzire sau răcire, dar și medicamente sau materiale sanitare. 42 de astfel de posturi medicale avansate intră în dotarea IGSU. Mai exact, fiecare județ de acum încolo va avea la dispoziție un spital mobil. Mai mult, spitalul este dotat și cu echipament pentru terapie intensivă.

În plus, autoritățile au achiziționat și patru autospeciale de suport radio, o premieră pentru România.

Colonel Bulea Virgil, șeful direcției comunicații și tehnologii și informații din IGSU: “În general, orice situație de urgență afectează inclusiv infrastructura de comunicare. Aceste autospeciale, containere de comunicații, vor fi dislocate în zonele afectate și vor asigura suportul de comunicații necesar conducerii și coordonării intervenției. În caz de incendiu de pădure, în zona montană, în caz de inundație masivă pe Dunăre, pe Prut, pe Siret.”

Echipamentele au fost achiziționate din bani europeni, prin programul VIZIUNE 2020, iar suma se ridică la peste 20 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE