Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IGSU, dotări venite din viitor. Roboții de ultimă generație au costat cinci milioane de euro, din fonduri europene

Inspectoratul pentru situații de Urgență a fost dotat în premieră cu roboți, parcă aduși din viitor. Concepuți special pentru stingerea incendiilor de proporții din platforme petroliere sau centre unde sunt substanțe periculoase, noile ajutoare au capacitatea de a se deplasa fără însoțitor până în zona critică. Oficialii spun că doar pompierii din Germania și Franța operează cu astfel de tehnologii.

Roboții, special concepuți pentru operațiuni de stingere în zone dificile, au intrat oficial în dotarea pompierilor. Este pentru prima dată când militarii beneficiază de o tehnologie atât de avansată. Pe lângă echiparea cu tun special pentru stingerea incendiilor, roboții pot interveni și pentru alte misiuni în care există un pericol real pentru viața pompierilor.

Unul dintre roboți are capacitatea de a împinge 1,2 tone, adică poate să dărâme după caz chiar și un zid. Este manevrat extrem de ușor cu ajutorul unui joystick și după caz, pompierul poate să stea la mare distanță și robotul să fie trimis în misiune în zonele periculoase.

În cazul în care în atmosferă sunt substanțe toxice, roboții pot analiza și pot anunța pericolul.

Cătălin Caran, colonel în cadrul IGSU: ”Detectează substanțele chimice sunt introduse în soft specificațiile a aproape 300 de substanțe din categoria substanțe toxice și substanțe toxice industriale, nivelurile pot fi adaptate până la două sau trei mii de substanțe, de aici preia semnalul pe tabletă, plus pe radiocomandă.”

Raed Arafat, șeful DSU: ”Până acum nu a existat un sistem similar la intervenție? Nu! Este în premieră. Și atunci, înseamnă că mergeau și? Da! Mergeau și își riscau viața!” 

Deocamdată au fost cumpărate patru autospeciale, fiecare fiind dotată cu câte patru roboți. Doi dintre ei cu propulsie electrică iar ceilalți cu propulsie termică. Pot fi comandați până la o distanță de doi kilometri și au o autonomie de aproape 14 ore, în cazul roboților electrici.

Lucian Bode, ministrul de Interne:La Azomureș am trecut pe lângă o catastrofă. Acolo au fost două situații, una în interiorul combinatului și una la un depozit în apropierea Combinatului. Acolo erau peste 40 de tone de azotat de amoniu depozitate acolo. Riscul ca plafonul să se prăbușească era foarte mare, pompierii puteau să rămână maxim 30 de minute și era contracronometru. Atunci, dacă noi am fi avut un astfel de dispozitiv am fi putut elimina orice risc pentru pompieri.”

Fiecare autospecială dotată cu roboți a costat aproape șapte milioane de lei. Oficialii spun că cele patru vor ajunge în Brașov, Mureș, Iași și București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE