Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ține pasul cu roboții

România contribuie cu entuziasm la noua revoluție tehnologică, pe care ne-am obișnuit să o vedem, până de curând, doar în filmele science fiction. Ne aflăm printre primele 40 de țări, la nivel mondial, în privința densității roboților. Liceenii români pasionați de robotică obțin premii internaționale, studenții noștri construiesc mașinării inteligente și tot mai multe companii din țară pun roboții să execute munca monotonă, dar necesară.

Pentru a-i vedea la treabă, am vizitat o companie din România producătoare de componente auto. Aici am găsit un cobot - o mașinărie care colaborează cu omul. De la manageri, la operatori și reprezentați de vânzări, cu toții vorbesc numai despre beneficii pe care colegul automatizat le aduce în munca lor. 

Alex Dumitru, jurnalist Euronews România: “Robotul se ocupă de partea de sudură cu ultrasunete a unei piese care ulterior ajunge în componența unei mașini. Pentru că procesul este unul repetitiv, robotul ajută la creșterea producției și la eliminarea unor riscuri, cum ar fi erorile de producție.“

Mihai Mugurel, Manager general, fabrică producție componente auto: “Înainte, operațiunea făcută de acest robot era făcută manual, iar operatorul, după un interval de câteva ore obosea, oboseala având un impact în calitate și în volumul de produs finit. Acest robot ne ajută la operațiunea de sudare ultrasonică a celor două părți componente ale unui pasaj de roată. În colaborarea cu omul riscurile sunt inexistente. Fiind un robot colaborativ, în momentul în care întâlnește cea mai mică opoziție el practic se oprește.”

Compania a dublat, datorită robotului, producția componentei care necesită sudură cu ultrasunete.

Mihai Avramescu, Montator subansamble, fabrică producție componente auto: “Înainte se suda manual, asta însemna să lucreze mai mulți oameni. Era mult mai forțat omul respectiv și ieșeau mai puține piese. S-au eliminat niște riscuri. În primul rând riscul de rebuturi. Rebuturile sunt mult mai puține, sudura mult mai calitativă decât înainte. Au scăzut și numărul reclamațiilor. Este foarte simplu de folosit. În maximum o zi ai învățat să-l folosești. Este foarte simplu, intuitiv, n-ai cum să greșești.”

Prețul unui robot colaborativ pleacă de la 20.000 de euro și ajunge la 50.000 de euro

Andrei Lucian, Manager de vânzări companie distribuție roboți: “Cred că important este cât anume salvezi, nu cât costă. Investiția este pe termen lung, iar saving-ul pe care îl face o companie este pe termen lung. Vânzările de roboți colaborativi în România sunt în creștere datorită acestor aspecte. Sunt ușor de integrat și ușor de pus în locații unde nu ai foarte mult spațiu.“

România se află în primele 40 de țări în lume la numărul de mașinării inteligente angrenate în muncă. 

La 10.000 de muncitori români, există peste 30 de roboți, iar numărul crește în fiecare an. Sunt date pe care ni le oferă Răzvan Isac, reprezentat local al unei companii daneze producătoare de roboți colaborativi. Cu o experiență de 10 ani în domeniu, Răzvan observă implicarea tot mai mare a tinerilor români în robotică, dar și nevoia reală a pieței, de automatizare a anumitor meserii.

Alex Dumitru, jurnalist Euronews România: “Care este densitatea roboților în România? Care sunt cele mai recente date pe care le ai despre asta?”

Răzvan Isac, Manager de vânzări fabrică de roboți: “În 2021 am avut 33 de roboți la 10.000 de lucrători în România. Datele sunt conform International Institute of Robotics, un institut care se ocupă cu colectarea datelor, și am avut o creștere de 70%, față de un an în urmă. Ne situează pe locul 36, dintre toate țările lumii. E un ritm accelerat de creștere. Principalul factor, principalul trigger care duce la această creștere, este lipsa forței de muncă calificată. Nu mai găsim de multe ori muncitori, operatori calificați. De multe ori vin din alte țări sau există o mișcare a personalului dintr-o fabrică în alta, dintr-un oraș în altul. Asta te obligă să automatizezi, să pui un robot în loc, pentru că nu mai poți să-ți faci altfel producția. Ce va fi plictisitor, ce va fi periculos pentru om, pentru spate, să ridice greutăți sau să lucreze într-un mediu cu substanțe chimice, va fi înlocuit de roboți. Treptat.” 

Există multe voci care avertizează că roboții ne vor înlocui complet la muncă

Răzvan Isac, Manager de vânzări fabrică de roboți: “Este inevitabilă această schimbare pentru că este trendul în care merge piața, ceilalți din celelalte țări. N-ai putea să fii competitiv. Dacă produci un pahar sau o mașină, sigur există și alți producători în alte țări care fac același lucru. Poate să fie mai ieftin sau să fie altfel calitativ produsul. N-ai cum să ții pasul altfel.” 

Alex Dumitru, jurnalist Euronews România: “La ce ne putem aștepta în următorii ani? Cam câți angajați ar putea fi înlocuiți de roboți în viitor? “

Răzvan Isac, Manager de vânzări fabrică de roboți: “E o oarecare frică pe piață, că vin roboții și ne ocupă locurile de muncă. Practic angajatorii nu găsesc oameni și au nevoie de alternativă, pentru a produce în continuare. În Polonia sunt dublu ca număr de roboți, ca număr de lucrători, iar în Cehia sunt de 5 ori mai mult. Loc de creștere este mult. Mă aștept la procente mari în continuare. E un studiu făcut de Deloitte și e vorba de segmentul de producție la nivel global unde, până în 2030, vor fi 2,1 milioane locuri de muncă vacante. 

Poate nu mai este atractiv pentru noua generație să lucreze în producție. Există o scădere a populației în țările dezvoltate, de la o generație la alta. Am văzut o altă statistică pe partea de principale nevoi și griji. După criza materialelor și creșterea prețurilor, ceea ce a fost pe piață în ultimii doi ani, a destabilizat lucrurile, al treilea era atragerea de personal calificat. Îi obligă să acționeze acum pentru că nu e ușor să implementezi ca buget, resurse, know how, un număr mare de roboți de la un an la altul. Ai nevoie de un learning curve, să crească treptat de la un an la altul. E modelul pe care l-am văzut la jucători din România.” 

Investiția în roboți are un randament bun și elimină anumite riscuri pentru angajați. Totuși, automatizarea completă nu este, momentan, posibilă în companiile din țara noastră. 

Răzvan Isac - Manager de vânzări fabrică de roboți: “Ne întrebăm dacă mai au nevoie de o pauză companiile, dacă odată ce i-ai dat angajatului uman zi liberă, mai are sens să oprești activitatea în companie când ai și roboți care lucrează pentru tine?

În momentul de față nu există nicio fabrică, nicio firmă din România care să fie complet automată, din punct de vedere al producției. Forța de lucru umană e necesară pe partea de creativitate, inteligență, decizii la supervizare. Dacă ei nu lucrează, lucrătorii umani, automat depind unii de alții. N-o să lucreze din roboți.” 

Anul acesta, 27 de liceeni din Iași au fost premiați pentru un robot creat de echipa lor, în Statele Unite, unde a avut loc First Tech Challenge, cea mai mare competiție de robotică pentru tineri, la care au participat elevi din 4 școli românești.  

Alex Dumitru, jurnalist Euronews România: “Sunt atrași tinerii români de robotică? Cât de important este pentru țara noastră să existe acest fenomen?”

Răzvan Isac - Manager de vânzări fabrică de roboți: “Cel mai mult. Sunt cel mai mult atrași de robotică. Dau un exemplu de la Universal Robots. Firma este din Danemarca. A fost fondată de 3 studenți, în 2005. Au făcut primul robot colaborativ. E relativ nou. Înainte nu cunoștea nimeni Danemarca pentru roboți, pentru tehnologie. Era vorba de bere, lapte, brânză, alte lucruri. Acum Danemarca este unul dintre cei mai mari jucători pe piața de robotică internațională. Practic, această generație de tineri români, prin experiența cumulată, poate să vină cu inovații. România poate să fie un jucător important pe piața roboticii mondiale, în 10-15 ani.” 

Pe lângă roboții industriali, România are un robot guvernamental, dar și unul implicat în activități educative. În timp ce consilierul cu inteligență artificială, Ion, învață să răspundă la întrebările cetățenilor, Escu deja interacționează cu elevii care participă la cursuri de inteligență artificială, în cadrul proiectului Robo Hub. 

Alex Dumitru, jurnalist Euronews România: “Ai nevoie si robotii de o pauză, așa cum au oamenii?”

Robotul Escu: “Și roboții au nevoie de mentenanță, dar nu simt nevoia de pauză, pentru că nu obosesc niciodată.“

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE