Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creatorul ChatGPT vrea să înființeze un sediu OpenAI în Europa. Sam Altman, discuții cu mai mulți oficiali UE privind reglementarea AI

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, compania care a creat chatbotul ChatGPT, ia în calcul deschiderea unui birou în Franța, în care condițiile în care regulamentul european privind reglementarea domeniului inteligenței artificială aflat în curs de elaborare ar urma să oblige companiile să aibă un sediu într-un stat membru UE, relatează publicația Politico.

Directorul companiei OpenAI a efectuat mai multe vizite în Spania, Franța, Polonia, Germania și în Marea Britanie. Cu această ocazie, Altman a purtat discuții cu oficiali de rang înalt privind reglementarea domeniului inteligenței artificiale. El s-a întâlnit cu premierul spaniol Pedro Sánchez, președintele francez Emmanuel Macron, șeful Executivului polonez Mateusz Morawiecki, cancelarul german Olaf Scholz, și cu premierul britanic Rishi Sunak, în demersurile pe care le face pentru a înființa un sediu al OpenAI în Europa.

”Chiar avem nevoie de un birou în Europa. Ne dorim unul cu adevărat", a declarat Altman pentru POLITICO la un eveniment organizat vineri la Paris.

Potrivit proiectului legislativ privind reglementarea inteligenței artificiale în Uniunea Europeană, companiile cu utilizatori din state UE vor trebui să dispună de un sediu în blocul comunitar, iar "autoritățile naționale de supraveghere" vor fi responsabile de punerea în aplicare a regulamentului. În consecință, eventuala alegere a locului în care își va înființa sediul central va determina ce țară membră va supraveghea activitatea, în ceea ce privește aplicarea Legii privind inteligența artificială.

După ce a fost lansat în noiembrie 2022, chatbotul ChatGPT dezvoltat de OpenAI, un robot dotat cu inteligență artificială, capabil să genereze texte, articole și chiar software în baza unor indicații scrise, a stârnit atât optimism, cât și temeri cu privire la efectele dezvoltării inteligenței artificiale asupra viitorului omenirii.

În timp ce unii oameni au fost uluiți de ușurința cu care robotul poate genera coduri în limbaje de programare, în așa fel încât să simplifice munca, alții se tem că această tehnologie ar putea fi folosită pentru dezinformare, conținut manipulator și materiale tendențioase - sau chiar pentru a lăsa milioane de oameni fără locuri de muncă.

Țările dispuse să găzduiască sediul OpenAI în Europa

Cu toate acestea, politicienii par dornici să găzduiască cel mai important laborator de inteligență artificială din lume. Ministrul francez al Industriei digitale, Jean-Noel Barrot, a afirmat că Franța este o ”mare țară cu inteligență artificială” și a enumerat printre atuuri talentul, energia nucleară și patrimoniul cultural.

În Marea Britanie, Altman a de înțeles că premierul britanic Rishi Sunak a fost ”respectuos”, au afirmat surse citate de Politico.

Din acest motiv, Sam Altman încă analizează în ce țară va înființa sediul OpenAI din Europa. De altfel, în timpul discuțiilor purtate la Paris, Sam Altman a dat de înțeles că OpenAI intenționează să respecte legislația în așa fel încât să-și poată oferi serviciile în Europa.

De ce vrea Uniunea Europeană să reglementeze domeniul inteligenței artificiale

Prezentată pentru prima oară de Comisia Europeană în 2021, legea privind AI ar interzice unele utilizări cazuri de folosire a inteligenței artificiale precum recunoașterea facială și ar impune reguli mai stricte legate de siguranță și supraveghere atunci când vine vorba de activități considerate cu ”cu risc ridicat”. Mai mult, potrivit unei forme legii privind AI adoptate la începutul acestei luni de europarlamentari, modelele ”generative”, cum ar fi ChatGPT - care pot crea conținut nou, cum ar fi text sau fotografii - ar trebui să dezvăluie o listă cu materialelor protejate de drepturi de autor pe care le-a folosit.

Proiectul de regulament care să asigure "dezvoltarea etică" a inteligenței artificiale (AI) necesită aprobarea Comisiei Europene și a statelor membre UE. Această inițiativă legislativă a generat temeri în rândul artiștilor și creatorilor de conținut potrivit cărora firmele de dezvoltă aplicații cu inteligență artificială ar putea folosi proprietate intelectuală, fără acordul lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE