Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China avertizează asupra riscurilor legate de inteligența artificială și cere consolidarea măsurilor de securitate națională

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, solicită măsuri de securitate națională consolidate, subliniind riscurile pe care le prezintă progresele în domeniul inteligenței artificiale, potrivit Associated Press.

Securitatea națională în lumina amenințărilor cibernetice

O reuniune condusă de liderul partidului și președintele Xi Jinping a îndemnat marți la "eforturi dedicate pentru a proteja securitatea politică și a îmbunătăți guvernanța de securitate a datelor de pe internet și a inteligenței artificiale", a declarat agenția oficială de știri Xinhua.

Xi, care este șeful statului chinez, comandant al armatei și președinte al Comisiei de securitate națională a partidului, a cerut în cadrul reuniunii să "rămână foarte conștient de circumstanțele complicate și provocatoare cu care se confruntă securitatea națională".

China are nevoie de un "nou model de dezvoltare cu o nouă arhitectură de securitate", a declarat Xi, potrivit Xinhua.

China dedică deja resurse uriașe pentru a suprima orice amenințare politică percepută la adresa dominației partidului, cheltuielile pentru poliție și personalul de securitate depășind pe cele dedicate armatei.

În timp ce cenzurează neîncetat protestele în persoană și criticile online, cetățenii au continuat să își exprime nemulțumirea față de politici, cel mai recent măsurile draconice de izolare adoptate pentru a combate răspândirea COVID-19.

China a luat măsuri drastice împotriva sectorului său tehnologic în încercarea de a reafirma controlul partidului, dar, la fel ca și alte țări, se străduiește să găsească modalități de reglementare a tehnologiei în curs de dezvoltare.

Dezvoltarea inteligenței artificiale

Îngrijorările legate de faptul că sistemele de inteligență artificială ar putea fi mai inteligente decât oamenii și ar putea scăpa de sub control s-au intensificat odată cu apariția unei noi generații de roboți de chat cu inteligență artificială foarte capabili, precum ChatGPT.

Oameni de știință și lideri din industria tehnologică, inclusiv directori de nivel înalt de la Microsoft și Google, au lansat marți un nou avertisment cu privire la pericolele pe care inteligența artificială le reprezintă pentru omenire.

"Atenuarea riscului de extincție din cauza inteligenței artificiale ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear", se arată în declarație.

Peste 1.000 de cercetători și tehnologi, printre care și Elon Musk, care se află în prezent într-o vizită în China, semnaseră la începutul acestui an o scrisoare mult mai lungă în care solicitau o pauză de șase luni în dezvoltarea inteligenței artificiale.

În misivă se spunea că inteligența artificială prezintă "riscuri profunde pentru societate și umanitate", iar unii dintre cei implicați în acest subiect au propus un tratat al Națiunilor Unite pentru a reglementa această tehnologie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE