Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Majoritatea americanilor consideră inteligența artificială o amenințare la adresa viitorului omenirii

Dezvoltarea rapidă a tehnologiei inteligenței artificiale ar putea pune în pericol viitorul omenirii. Este părerea majorității cetățenilor din Statele Unite intervievați într-un sondaj Reuters/Ipsos. Peste 66% dintre americani spun că sunt îngrijorați de efectele negative ale inteligenței artificiale, iar 61% dintre ei cred că această tehnologie ar fi o amenințare la adresa civilizației.

Inteligența artificială a devenit un subiect intens dezbătut în spațiul public, în condițiile în care chatbotul ChatGPT dezvoltat de compania OpenAI a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile. Așa se face că ChatGPT a declanșat competiție acerbă în domeniul inteligenței artificiale între giganți IT, precum Microsoft și Google.

În întreaga lume, decidenți politici și specialiști din domeniul AI și-au exprimat îngrijorările. De altfel, Sam Altman, directorul executiv al companiei OpenAI, a fost audiat marți în Congresul american, moment în care a cerut reglementarea acestui domeniu din cauza posibilității ca această tehnologie să fie folosită abuziv.

”Nu există niciun mod de a pune acest duh în lampă. La nivel mondial, acest lucru explodează", a afirmat marți senatorul Cory Booker, unul dintre numeroșii congresmeni care au adresat întrebări despre cum ar putea fi reglementată mai bine domeniul inteligenței artificiale.

Datele sondajului Reuters/Ipsos făcute publice miercuri relevă că numărul cetățenilor americani care consideră că AI ar avea efecte negative este de trei ori mai mare decât al celor care nu cred acest lucru.

Potrivit cercetării, 61% dintre repondenți cred că inteligența artificială reprezintă un risc pentru umanitate, 22% nu sunt de acord cu această afirmație, iar 17% sunt nesiguri.

Alegătorii lui Donald Trump, îngrijorați din cauza implementării inteligenței artificiale

Potrivit sondajului, 70% dintre americanii care l-au votat pe Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2020 și-au exprimat îngrijorarea privind AI, în timp ce 60% dintre alegătorii lui Biden cred că această tehnologie ar fi o amenințare pentru omenire.

În ceea ce privește convingerile religioase, creștinii evanghelici au fost mai predispuși să fie "total de acord" cu faptul că inteligența artificială prezintă riscuri pentru omenire, în proporție de 32%, față de 24% dintre creștinii ne-evanghelici.

"Evidențiază faptul că numeroși americani sunt îngrijorați de efectele negative ale IA", a afirmat Landon Klein, director pentru politica americană al Future of Life Institute, organizația ce a elaborat o scrisoare deschisă care a fost semnată inclusiv de miliardarul Elon Musk, prin care se cere o pauză de șase luni în cercetarea în domeniul AI.

În schimb, folosirea inteligenței artificiale într-un mod util, precum revoluționarea în domeniul medicamentelor, nu este atât de vizibilă precum ChatGPT, a explicat Ion Stoica, profesor în cadrul Universității Berkeley care este unul dintre fondatorii Anyscale, o companie din domeniul inteligenței artificiale.

"Este posibil ca americanii să nu realizeze cât de omniprezentă este deja inteligența artificială în viața lor de zi cu zi, atât acasă, cât și la locul de muncă", a spus el.

Sondajul online realizat pe un eșantion de 4.415 adulți din Statele Unite americani a fost efectuat în perioada 9 - 15 mai. Studiul are o marjă de eroare de plus sau minus două puncte procentuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE