Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Imaginile generate de inteligența artificială, depistate cu noua opțiune lansată de Google

Compania Google a anunțat noi funcții pentru a contracara dezinformarea ce ar putea lua amploare prin folosirea inteligenței artificiale. Utilizatorii vor putea afla care sunt imaginile generate de sisteme AI cu ajutorul noilor opțiuni incluse în motorul de căutare. De asemenea, gigantul IT a inclus în aplicația Google Photos noi opțiuni de editare a fotografiilor cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru a realiza modificări precum cei care știu cum să folosească aplicații profesionale.

Dezvoltatorii Google vor include două noi funcții în motorul de căutare. În doar câteva secunde după generarea rezultatelor, utilizatorii pot ști prin accesarea opțiunii ”despre această imagine” dacă fotografia a fost generată de sistemele de inteligență artificială. În descrierea fotografiei a fost adăugată astfel categoria ”generată de AI”, scrie TechCrunch.

Compania americană a precizat că noile caracteristici reprezintă o dezvoltare a activității sale, menite să vină în sprijinul utilizatorilor pentru a ști dacă au de-a face cu o fotografie realizată de un om sau una generată de sisteme de inteligență artificială.

Noua funcție va fi lansată în ”lunile următoare” și va oferi mai multe informații de context despre imagini prin opțiunea ”despre această imagine”, disponibilă atât pe telefonul mobil, cât și pe

De asemenea, utilizatorii motorului de căutare vor putea afla când anumite imagini au fost indexate prima oară de Google și când a apărut o anumită fotografie prima oară pe Internet. Noua funcție va folosi inclusiv datele puse la dispoziție de site-urile unor publicații sau de site-urile specializate în verificarea de informații (fact-checking). Astfel, oamenii vor putea afla dacă anumite imagini au fost folosite deja în campanii de dezinformare.

62% dintre oameni cred că se confruntă zilnic sau săptămânal cu dezinformări, conform unui studiu realizat de organizația Poynter în anul 2022. Din acest motiv, Google speră să soluționeze această problemă prin îmbunătățirile aduse funcției "despre această imagine".

După lansare unor sisteme precum chatbotul ChatGPT, pe Internet au fost publicate imagini generate de sisteme de inteligență arficială, precum cea în Papa Francisc apare îmbrăcat într-o geacă sau cea în care Donald Trump și Joe Biden par a fi cei mai buni prieteni.

Utilizatorii Google Photos vor avea Magic Editor, editarea cu ajutorul inteligenței artificiale

Potrivit The Verge, Google Photos a lansat funcția Magic Editor care folosește inteligența artificială. Astfel, utilizatorii vor putea edita pozele, fără a fi nevoiți să cumpere programe profesionale costisitoare.

Google a oferit mai multe exemple pentru a demonstra cum pot fi folosite funcțiile Magic Editor. Într-una dintre fotografii în care o persoană apare în fața unei cascade, Google poate muta cu totul subiectul în lateral, să șteargă persoanele din fundal sau să schimbe luminozitatea sau contrastul în așa fel încât cerul să pară mai albastru.

De asemenea, Magic Editor poate edita imaginea în așa fel încât un copil ce stă pe bancă să fie mutat spre mijlocul fotografiei. Inteligența artificială adaugă ”noi” părți ale băncii pentru a umple spațiul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE