Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reglementarea AI, în linie dreaptă. UE are deja o listă cu aplicațiile pe care le va interzice pe teritoriul său

Deputații din Parlamentul European au votat cu o majoritate covârșitoare, joi dimineață, pentru a avansa un proiect de regulament care să asigure "dezvoltarea etică" a inteligenței artificiale (AI), o tehnologie care evoluează rapid și care a generat preocupări legate de dezinformare, confidențialitate, supraveghere, discriminare, plagiat, uzurpare de identitate și chiar viitorul democrației.

Înainte de începerea negocierilor cu Consiliul cu privire la forma finală a legii, acest proiect trebuie să fie aprobat de întregul Parlament, votul fiind așteptat în sesiunea din 12-15 iunie.

Prin noile norme la nivelul UE, se dorește garantarea că sistemele de inteligență artificială sunt "supravegheate de oameni, sunt sigure, transparente, trasabile, nediscriminatorii și ecologice", se arată într-un comunicat de presă, potrivit Euronews.com.

Deputații europeni "doresc, de asemenea, să aibă o definiție uniformă pentru IA, concepută pentru a fi neutră din punct de vedere tehnologic, astfel încât să se poată aplica sistemelor de IA de astăzi și de mâine".

Votul, care a avut loc în cadrul unei sesiuni comune a comisiilor pentru piața internă și pentru libertăți civile, a adăugat noi prevederi la textul inițial propus de Comisia Europeană, în special noi obligații privind așa-numitele modele de fundație generativă, cum ar fi ChatGPT, chatbotul dezvoltat de OpenAI care a revoluționat industria tehnologică de la lansarea sa la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit.

Programele precum GPT de la OpenAI și BERT de la Google sunt unele dintre primele exemple ale acestei tehnologii, care se așteaptă să evolueze în continuare în anii următori.

Criticii au tras un semnal de alarmă cu privire la prejudecăți, discursuri pline de ură, știri false, propagandă de stat, încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, concedieri, atacuri cibernetice și linia din ce în ce mai neclară dintre uman și artificial.

Deputații europeni vor extinderea listei cu aplicații AI considerate discriminatorii

De asemenea, deputații europeni au insistat pentru a extinde lista aplicațiilor AI "intruzive și discriminatorii" care ar trebui să fie strict interzise pe teritoriul UE, cum ar fi:

  • Sisteme de identificare biometrică la distanță „în timp real” în spații accesibile publicului;
  • Sisteme de identificare biometrică la distanță „post”, cu singura excepție a organelor de drept pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai după autorizarea judiciară;
  • Sisteme de clasificare biometrică folosind caracteristici sensibile (de exemplu, gen, rasă, etnie, statut de cetățenie, religie, orientare politică);
  • Sisteme de supraveghere predictivă (bazate pe profilare, locație sau comportament criminal din trecut);
  • Sisteme de recunoaștere a emoțiilor în forțele de ordine, managementul frontierelor, la locul de muncă și instituțiile de învățământ; 
  • Extragerea fără discernământ a datelor biometrice de pe rețelele de socializare sau din imagini CCTV pentru a crea baze de date de recunoaștere facială (încălcarea drepturilor omului și a dreptului la confidențialitate).

Mandatul de joi a fost aprobat cu 84 de voturi pentru, șapte împotrivă și 12 abțineri. Mai mult de 3.000 de amendamente au fost depuse înainte de sesiune, reflectând interesul remarcabil pentru această tehnologie.

Cu toate acestea, votul este departe de a fi final: Deputații europeni mai trebuie să aprobe mandatul de negociere în cadrul unei sesiuni plenare, care va fi apoi folosit pentru discuții cu statele membre. Se așteaptă ca aceste discuții, cunoscute în parlamentul de la Bruxelles sub numele de "triloguri", să fie intense și protejate, având în vedere mizele și așteptările ridicate.

Acest proces va avea ca rezultat un text de compromis, care va fi apoi votat din nou înainte de a intra în vigoare.

Legea privind inteligența artificială a fost propusă pentru prima dată de Comisie în aprilie 2021, cu mult înainte de explozia pe piață a chatboturilor. Actul impune obligații și restricții companiilor de inteligență artificială în funcție de riscul pe care produsele lor îl prezintă pentru societate: risc minim, risc limitat, risc ridicat și inacceptabil.

Abordarea centrată pe om și atotcuprinzătoare a regulamentului este considerată un pas de pionierat în efortul global de a ține în frâu excesele IA, pe care mulți o consideră cea mai perturbatoare tehnologie de la apariția World Wide Web (WWW) încoace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE