Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compania OpenAI, pregătită să ia măsuri după ce ChatGPT a fost interzis în Italia

Compania OpenAI, care a dezvoltat chatbotul ChatGPT, a anunțat că va propune o serie de măsuri pentru a rezolva problemele legate de confidențialitatea datelor, din cauza cărora autoritățile din Italia au decis să interzică temporar robotul bazat pe inteligență artificială, relatează The Associated Press.

Garante, autoritatea italiană pentru protecția datelor, a blocat săptămâna trecută chatbot-ul ChatGPT, solicitând companiei americane OpenAI să oprească temporar procesarea datelor personale ale utilizatorilor din Italia, cât timp investighează o posibilă încălcare a reglementărilor Uniunii Europene privind confidențialitatea datelor.

Specialiștii spun că este prima oară când un stat democratic impune o interdicție la nivel național asupra unei platforme bazate de pe inteligența artificială.

În cadrul unei videoconferințe organizate miercuri între comisarii autorității de reglementare și conducerea companiei Open AI, inclusiv cu directorul Sam Altman, dezvoltatorii chatbot-ului ChatGPT au promis să vor pune în aplicare o serie de măsuri ca urmare a îngrijorărilor. Deocamdată, nu au fost făcute publice schimbările ce ar urma să fie aplicate.

Reprezentanții autorității italiene pentru protecția datelor au precizat că nu vor să împiedice dezvoltarea inteligenței artificiale, însă au transmis experților OpenAI că este importantă respectarea normelor stricte ale UE în materie de confidențialitate.

Italia a interzis temporar ChatGPT, după ce mesajele și date despre plățile efectuate de unii dintre utilizatori au fost divulgate altor persoane. De asemenea, specialiștii autorității italiene au pus la îndoială existența unui temei legal pentru ca OpenAI să colecteze cantități masive de date utilizate pentru a dezvolta algoritmii ChatGPT și și-au exprimat îngrijorarea că sistemul ar putea genera uneori informații false despre persoane.

Tehnologia de inteligență artificială generativă, precum ChatGPT, este concepută în așa fel încât să gestioneze un volum uriaș de date, inclusiv cărți digitale și informații publicate pe Internet, și este capabilă să genereze texte ca și cum ar fi scrise de oameni.

Aceste sisteme au stârnit controverse în domeniul tehnologiei, dar au generat și temeri în rândul oficialilor, al autorităților de reglementare și chiar al liderilor din industria tehnologică cu privire la posibilele riscuri etice.

Totodată, alte autorități de reglementare din Europa iau în calcul aplicarea de măsuri, după demersurile făcute de Italia.

Comisia pentru protecția datelor din Irlanda a anunțat că urmărește deciziile aplicate de autoritatea de reglementare italiană ”pentru a înțelege baza acțiunii lor și ne vom coordona cu toate autoritățile de protecție a datelor din UE în legătură cu această chestiune".

Autoritatea de reglementare a confidențialității datelor din Franța, CNIL, a declarat că face investigații, după ce a primit două plângeri în legătură cu ChatGPT. Comisarul pentru protecția vieții private din Canada a demarat, de asemenea, o investigație în cazul OpenAI, după ce a primit o plângere cu privire la suspiciunea de "colectare, utilizare și dezvăluire de informații personale fără consimțământ".

Într-o postare pe blog în această săptămână, Biroul Comisarului pentru Informații din Marea Britanie a avertizat că "organizațiile care dezvoltă sau utilizează inteligența artificială generativă ar trebui să ia în considerare obligațiile lor privind protecția datelor încă de la început" și să proiecteze sisteme cu protecția datelor ca fiind implicită.

"Acest lucru nu este opțional - dacă prelucrați date cu caracter personal, aceasta este legea", a declarat biroul.

Pentru a răspunde acestor îngrijorări, OpenAI a publicat miercuri o postare pe blog în care își prezintă abordarea privind siguranța inteligenței artificiale. Compania a menționat că ia măsuri pentru a elimina informațiile personale din datele algoritmului de învățare în situațiile în care este posibil, aduce modificări modelelor pentru a respinge cererile de informații personale ale persoanelor private și acționează în urma cererilor de ștergere a informațiilor personale din sistemele sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE