Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia a devenit prima țară occidentală care a blocat ChatGPT, un popular chatbot bazat pe Inteligență Artificială (IA), iar mai multe țări europene i-ar putea urma exemplul.

Organismul de supraveghere a protecției datelor din Italia a deschis o investigație împotriva OpenAI, compania din spatele popularului chatbot, din cauza preocupărilor legate de confidențialitatea datelor.

ChatGPT poate răspunde cam la orice întrebare, poate trece examene și chiar poate codifica un întreg site web pentru tine.

Sute de milioane de persoane au folosit ChatGPT de la lansarea sa în noiembrie 2022. Este aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie, potrivit unui studiu UBS.

Există preocupări tot mai mari cu privire la potențialele riscuri ale IA, inclusiv posibilitatea de a elimina multe locuri de muncă și de a răspândi știri false.

Personalități importante din domeniul tehnologiei, inclusiv șeful Twitter, Elon Musk, au cerut ca aceste tipuri de sisteme de Inteligență Artificială să fie suspendate.

ChatGPT, inaccesibil în mai multe țări

După decizia Italiei de a restricționa accesul la chatbot, Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) solicită tuturor autorităților să investigheze toate chatboturile IA importante.

ChatGPT, de exemplu, este deja inaccesibil în mai multe de țări, printre care China, Iran, Coreea de Nord și Rusia.

"Consumatorii nu sunt pregătiți pentru această tehnologie. Ei nu își dau seama cât de manipulatoare, cât de înșelătoare poate fi. Ei nu își dau seama că informațiile pe care le primesc sunt poate greșite. Cred că acest incident cu ChatGPT este foarte important. Este un fel de semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, deoarece, chiar dacă instituțiile europene au lucrat la o lege privind IA, aceasta nu va fi aplicabilă decât peste patru ani. Și am văzut cât de repede se dezvoltă acest tip de sistem", a declarat Ursula Pachl, director adjunct al BEUC, pentru Euronews.

Prima legislație privind IA

Comisia Europeană dezbate în prezent prima legislație din lume privind Inteligența Artificială, numită AI Act.

Dar se pare că nu va fi înclinată să interzică sistemele de Inteligență Artificială, potrivit vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

"Indiferent de tehnologia pe care o folosim, trebuie să continuăm să ne promovăm libertățile și să ne protejăm drepturile", a postat ea pe Twitter. "De aceea, nu reglementăm tehnologiile de Inteligență Artificială, ci modul în care o folosim. Haideți să nu aruncăm în câțiva ani ceea ce a durat decenii să construim".

Țările europene care ar putea bloca ChatGPT

Comisia irlandeză pentru protecția datelor și autoritatea de reglementare a datelor din Marea Britanie au declarat, de asemenea, că vor începe să analizeze mai atent chatbotul cu Inteligență Artificială, în special atunci când vine vorba de protecția datelor, potrivit BBC.

Germania ar putea călca pe urmele Italiei, blocând ChatGPT din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor, a declarat comisarul german pentru protecția datelor pentru ziarul Handelsblatt.

Autoritatea franceză de reglementare în materie de confidențialitate a contactat omologul italian pentru a afla mai multe despre baza interdicției.

Dan Morgan, director pentru afaceri guvernamentale în Europa la furnizorul de ratinguri de securitate cibernetică SecurityScorecard a declarat pentru Euronews că această mișcare semnalează importanța respectării reglementărilor pentru companii precum OpenAI în Europa.

"Cred că implicațiile clare pentru acest lucru sunt că nu poți evita reglementările dacă vrei să operezi în UE. Companiile trebuie să acorde prioritate protecției datelor cu caracter personal și să se conformeze. Indiferent cât de important este produsul, știți, respectarea reglementărilor în Europa nu este un element opțional", a spus el.

Autoritatea italiană de supraveghere a declarat că firma din spatele ChatGPT are la dispoziție 20 de zile pentru a rezolva problemele legate de protecția datelor. Dacă nu, atunci pentru a plăti o amendă de 20 de milioane de euro sau până la 4% din veniturile anuale.

Directorul general al companiei, Sam Altman, a scris pe Twitter că OpenAI se supune guvernului italian în această problemă.

"Desigur, ne supunem guvernului italian și am încetat să mai oferim ChatGPT în Italia (deși credem că respectăm toate legile privind confidențialitatea)."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE