Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ChatGPT ar putea fi dat în judecată pentru defăimare. Robotul cu inteligența artificială, acuzat c-ar fi generat informații false

Primarul unei localități din Australia a anunțat c-ar putea da în judecată compania OpenAI dacă nu va modifica informațiile false pe care le-a furnizat ChatGPT. Robotul cu inteligență artificială a generat un răspuns potrivit căruia edilul ar fi stat la închisoare pentru luare de mită, relatează The Guardian.

Brian Hood este primarul localității australiene Hepburn Shire, situată la 120 de kilometri nord-vest de Melbourne. În noiembrie 2022, edilul a devenit îngrijorat, după ce a aflat răspunsul pe care l-a generat chatbotul ChatGPT despre el. Robotul cu inteligență artificială l-a inclus pe Brian Hood printre persoanele vinovate într-un scandal de luare de mită ce a izbucnit la începutul anilor 2000 și care a vizat o subsidiară a Reserve Bank of Australia.

La acea vreme, Brian Hood a lucrat la subsidiara Note Printing Australia, însă, în realitate, el a fost persoana care a alertat autoritățile despre mituirea unor oficiali străini pentru a câștiga contracte pentru emiterea de bancnote. Bărbatul nu a acuzat niciodată de comiterea vreunei infracțiuni, au precizat avocații care-l reprezintă.

Mai mult, apărătorii bărbatului au precizat că au transmis pe 21 martie o notificare companiei OpenAI care a dezvoltat OpenAI, căreia i-au solicitat ca în termen de 28 zile să elimine informațiile false despre Hood. În caz contrar, va fi deschis un proces pentru defăimare.

Potrivit The Guardian, reprezentanții OpenAI nu au răspuns deocamdată solicitării lui Hood.

În cazul în care se va adresa instanței, Brian Hood ar deveni prima persoană care dă în judecată dezvoltatorul ChatGPT din cauza conținutului generat de robotul bazat pe inteligență artificială, care a devenit extrem de popular.

În februarie, compania Microsoft a integrat ChatGPT în motorul său de căutare Bing. Un purtător de cuvânt al Microsoft nu au făcut comentarii pe această temă.

"Ar putea fi un moment de referință în sensul că se aplică această lege a defăimării la un nou domeniu, al inteligenței artificiale și al publicării în spațiul IT", a declarat James Naughton, reprezentant al firmei de avocatură care îl reprezintă pe Hood.

"Este un demnitar ales, reputația sa este esențială pentru funcția sa", a spus Naughton.

În Australia, legislația prevede că pot fi acordate despăgubiri aproape 400.000 de dolari australieni (269.360 dolari americani).

Brian Hood nu știe exact câte persoane care au accesat informațiile false despre el, un element care l-ar putea determina să ceară o sumă cât mai mare drept pagube. Afirmațiile defăimătoare au fost suficient de grave pentru ca el să poată solicita peste 200.000 de dolari, a afirmat avocatul primarului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE