Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiile de vegetație, tot mai greu de controlat. Anul trecut, numărul acestora a fost aproape dublu față de 2021

Publicat de: Euronews

Odată cu primăvara a început și „sezonul” incendiilor de vegetație uscată. În multe zone din România, curățenia de primăvară prin grădini și pe terenuri încă se face cu focul deschis, ca în ultimele decenii. În multe situații, flăcările scapă de sub control și produc pagube uriașe. Anul trecut, numărul incendiilor s-a dublat față de 2021. Și numărul victimelor a fost mai mare. Din cele 50 de persoane surprinse de flăcări, 15 și-au pierdut viața.

De marți, pompierii din județul Bacău se chinuie să stingă un incendiu care a izbucnit în pădurea administrată de Ocolul Silvic Privat Oituz. Flăcările au cuprins câteva hectare. Salvatorii nu au acces cu autospecialele în zona respectivă, așa că folosesc motopompe mobile.

Ema Tereș, purtător de cuvânt ISU Bacău: „La locul indicat acționează 30 de pompieri militari și 20 de lucrători ai Ocolului Silvic Privat Oituz. Intervenția pompierilor militari este una dificilă din cauza terenului greu accesibil. Accesul la locul indicat se face fără mașini, la o distanță de aproximativ trei kilometri.”

Incendii de vegetație în Vâlcea

Și în Vâlcea, în urmă cu o săptămână, pompierii au avut de combătut flăcările care au cuprins cel puțin 15 hectare de vegetație de pe o insulă din localitatea Băbeni.

Sunt doar câteva dintre sutele de incendii de vegetație care au izbucnit în ultimele săptămâni. Curățenia de primăvară prin grădini, pe câmp sau pe pajiști încă se face în multe zone din țară prin incendiere.

Anul trecut, s-au produs aproape 24 de mii de incendii de vegetație, cu 84% mai multe decât în 2021. Din 2022 pompierii fac și estimări ale suprafețelor afectate. Anul trecut, peste 130 de mii de hectare de vegetație au fost distruse de flăcări, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Nu de puține ori incendiile de vegetație s-au extins la locuințe sau anexe. Și nu au existat doar pagube materiale. Anul trecut, din cele 50 de victime, 15 au decedat. Cu un an înainte, 37 de persoane au fost surprinse de flăcări, iar 4 dintre ele și-au pierdut viața.

Cauzele incendiilor

Principalele cauze ale incendiilor sunt neglijența oamenilor când dau foc în aer liber, folosirea acestei metode intenționat pentru igienizarea terenurilor și aruncarea la întâmplare a resturilor de țigări aprinse.

Adrian Marin, purtător de cuvânt IGSU: „Inspectoratele pentru situații de urgență au desfășurat, în cursul anului 2022, 1.610 controale, fiind aplicate mai bine de 1.700 de avertismente și peste 500 de amenzi, în cuantum de aproximativ un milion de lei.”

Întețirea controalelor dă roade în unele zone ale țării. De exemplu, în localitatea Lumina din județul Constanța, oamenii nu mai dau foc în grădini și de teama amenzilor.

Localnic: „E perioada de primăvară, când lumea toaletează copacii, lumea face curățenie prin grădini și le strângem la stradă. Cred că ține oricum de educația fiecăruia. Urmează ca cei de la Primărie să vină să le strângă”

Amenzile în cazul celor care aprind focul fără să ia măsuri care să împiedice propagarea sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Arderile de vegetație uscată, miriști, tufărișuri și nu numai sunt complet interzise, iar amenzile în acest caz ajung până la 15.000 mii de lei pentru persoanele fizice și până la 100.000 de lei pentru firme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE