Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simulatoare de ultimă generație pentru paramedici. Investiția se ridică la 250 de mii de euro

Paramedicii SMURD, dar și voluntarii, vor fi și mai bine pregătiți pentru intervenții de prim ajutor, dau asigurări șefii Departamentului pentru Situații de Urgență. Asta după ce, pompierii au primit ca donație, 13 seturi de manechine de ultimă generație, digitalizate, care îi ajută mai bine pe paramedici să exerseze pentru situații reale. Investiția pentru noile simulatoare se ridică la 250 de mii de euro.

Situațiile exersate de paramedici

Paramedic: ”Domnul, mă auziți? Dacă mă auziți să deschideți ochii! Domnu? Nu reacționează, avem o victimă inconștientă, nici nu respiră. Dispeceratul, avem un stop cardio - respirator, defibrilator, începem manevrele de resuscitare și solicităm sprijin. 1,2,3,4,5.”

Paramedicii SMURD au exersat o situație de stop cardio respirator. Au în față simulatoare de ultimă generație care sunt conectate la o tabletă prin care pot primi informații în timp real despre starea pacientului, modul în care intervin și cum să evite manevrele greșite.

Paramedic: ”Manechinul este conectat cu tableta pe care o vedeți acolo și cu telefonul și poate fi coordonat și de instructor complet și poate pune paramedicii în situații speciale ca să vadă cum reacționează și să-i pregătească să reacționeze complet în fața unei situații reale.”

Măsuri pentru a spori șansele unor intervenții reușite

Oficialii Departamentului pentru Situații de Urgență spun că pregătirea pe astfel de simulatoare este vitală în salvarea de vieți. În premieră, paramedicii se pot instrui și pe simulatoare care le arată cum pot reacționa și în cazul intervenției la o sarcină.

Paramedic: ”Manechinul ăsta simulează practic scoaterea fătului pe căi naturale, eu de aici simulez contracțiile, la fel ca în realitate, el va ieși natural, el se va răsuci cu fața în jos, trebuie să fii pregătit să îl prinzi pentru că este alunecos.”

Oficialii spun că pentru a spori șansele unor intervenții reușite, i-au instruit pe măsuri de prim ajutor și pe polițiști sau jandarmi.

Raed Arafat, șeful DSU: ”În ultimul an a fost o decizie la nivel de MAI pentru pregătirea polițiștilor și jandarmilor pentru primul ajutor de bază. La acest moment, folosind seturile de simulatoare achiziționate de MAI, deja avem 16.583 de persoane instruite dintre care 12.123 de polițiști și 4.460 de jandarmi.”

Din păcate la nivel de pregătire a persoanelor fizice pentru măsuri de prim ajutor, România nu stă deloc bine. Oficialii spun că nu putem să ne comparăm la acest nivel cu alte state. Simulatoarele de ultimă generație, în valoare de 250 de mii de euro, vor ajunge în 13 județe pentru pregătirea paramedicilor SMURD.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE