Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În România, pacienții așteaptă trei-patru ani pentru un rinichi nou. Unii bolnavii sunt chemați pentru transplant și după 18 ani de dializă

Tot mai mulți români ajung pe listele de așteptare pentru un transplant renal, iar cererea este în continuă creștere, avertizează medicii. Numai la centrul regional din Iași, 500 de oameni au nevoie de un rinichi nou.

În România, pacienții așteaptă, în medie, trei-patru ani, spre deosebire de cei din alte țări europene, unde intervenția are loc mai repede, după maximum doi ani. Sunt situații când bolnavul este chemat pentru transplant și după 18 ani de dializă. Unii nu supraviețuiesc, pentru că un an de dializă înseamnă o îmbătrânire accelerată cu cinci ani, spun specialiștii.

Daniela Urieșu are 50 de ani și este din județul Botoșani. Acum zece ani a aflat că are probleme la rinichi. Cinci ani mai târziu a început dializa. Din familie nu a putut să-i doneze nimeni și nu i-a rămas decât așteptarea.

Într-un târziu, a primit telefonul prin care medicii o anunțau că există un donator cu care ar putea fi compatibilă.

Daniela Urieșu, pacientă: Aseară nu-mi venea a crede. Acum noi am făcut transplantul și, totuși, nu realizăm că am făcut transplantul. Trei ore pe săptămână, renunți la tot. Nu mai poți nimic. Vii de la dializă obosit. E greu. Mămica astăzi, când m-a sunat, plângea de bucurie. Tăticul meu a murit, Dumnezeu să-l ierte, cu gândul că voia să fac transplant. Spunea: de ce nu pot eu să-ți dau rinichii?

Cinci ani de dializă echivalează, de fapt, 25 de ani de viață

Acum, Daniela știe deja ce va face prima oară când va ieși din spital.

Daniela Urieșu, pacientă: Tot la biserică mă duc întâi. Vreau să îi mulțumesc din suflet familiei care a fost de acord să doneze rinichii. O minune, da, o minune. Mă iubește Dumnezeu! O să fiu mai liberă. O să putem pleca. Poate o să putem și lucra.

Colegul de salon este Radu Boca. În vârstă de 57 de ani, din Vatra Dornei, județul Suceava. Bărbatul era și el pe lista de așteptare. Nu a apucat să facă dializă când a primit vestea care-i schimbă viața.

Radu Boca, pacient: A dat Dumnezeu și nu am ajuns la dializă. Îi mulțumesc familiei care a donat rinichii. Să le deie Dumnezeu multă sănătate!

Dr. Daniel Andone, medic primar în cadrul Clinicii de Urologie și Transplant Renal, Iași: Au fost două intervenții care au debutat simultan cu două echipe. Evoluția mai mult decât favorabilă.

În acest an, la centrul regional de transplant din Iași 12 bolnavi au primit un rinichi, după ce s-a găsit un donator compatibil în familie.

D. Ionuț Nistor - purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon", Iași: Este o cifră care, să știți că, mai degrabă ne îngrijorează pentru că vedem cât de mulți pacienți sunt pe lista de așteptare. Minim trei - patru ani, deși sunt pacienți care au fost transplantați și la 18 ani. Față de un an, doi ani maxim în zona Europei, în alte țări.

Nu sunt donatori. Nefiind donatori, nu au la cine să apeleze.

În România, aproximativ 4.000 de oameni sunt pe lista de așteptare pentru transplant renal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE