Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Redirecționarea semnalelor cerebrale poate trata depresia

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit, în sfârșit, modul în care depresia severă cauzează un semnal cerebral anormal - și cum impulsurile magnetice puternice îi pot ușura rapid pe pacienți.

În ultimele decenii, stimularea magnetică transcraniană (TMS) a devenit o practică larg răspândită în întreaga lume pentru a trata și vindeca depresia și alte afecțiuni psihice, dar până acum medicii și oamenii de știință nu înțelegeau pe deplin cum anume afectează această tehnică creierul, potrivit Euronews Next.

Pentru a înțelege cum au ajuns medicii să îmbrățișeze o tehnică pe care nu o stăpâneau prea bine, să ne întoarcem mai întâi în 1938, când un italian cu schizofrenie paranoidă a fost prima persoană căreia i s-a administrat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de terapie cu electroșocuri, cu rezolvarea completă a simptomelor sale.

Cu timpul, utilizarea ECT s-a extins dincolo de schizofrenie și la alte afecțiuni, inclusiv la epilepsie, iar medicii au început să observe că, timp de câteva zile după crize, pacienții se simțeau adesea euforici sau foarte fericiți.

"Și psihiatrii au spus ce-ar fi dacă am induce convulsii pentru oamenii care sunt foarte, foarte deprimați: ar putea asta să-i ajute să se simtă mai bine? Și asta a dus, de fapt, la unul dintre cele mai eficiente tratamente până în prezent pentru depresie, care este terapia electroconvulsivă", a declarat Dr. Anish Mitra, cercetător postdoctoral în psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

Terapia electroconvulsivantă (ECT) - care este diferită de TMS - este o procedură efectuată sub anestezie generală, în care mici curenți electrici sunt trecuți prin creier, declanșând în mod intenționat o scurtă criză convulsivă.

Se știe că aceasta oferă îmbunătățiri rapide și semnificative pentru mai multe afecțiuni mentale, inclusiv pentru tulburarea depresivă majoră (depresie clinică), una dintre cele mai grave forme de tulburare mentală.

Dar terapia electroconvulsivă a fost "împovărătoare", a spus Mitra. Necesita anestezie generală și atrăgea o cantitate semnificativă de stigmate. Acest lucru i-a determinat pe medici să cerceteze dacă este posibil să stimuleze doar o parte a creierului fără a fi nevoiți să le provoace oamenilor o astfel de criză generalizată.

Și așa a apărut stimularea magnetică transcraniană (TMS) în anii 1980. TMS este diferită de ECT, în sensul că, în loc să folosească curenți electrici pentru a induce o criză, funcționează cu impulsuri magnetice pentru a stimula creierul într-un mod neinvaziv.

Cu toate acestea, nu era foarte clar cum anume TMS îi ajuta pe pacienții depresivi. Ipoteza principală era că modifica fluxul de activitate neuronală din creier, dar Mitra a rămas sceptic - și intenționa să rezolve misterul în speranța de a debloca tratamente mai eficiente.

Semnale cerebrale care călătoresc în direcția greșită

Pentru a afla unde circula depresia în creier, Mitra și echipa sa au recrutat 33 de pacienți care fuseseră spitalizați cu tulburări depresive majore.

Douăzeci și trei dintre pacienți au primit terapia de neuromodulare Stanford (SNT) - o formă accelerată de stimulare magnetică transcraniană - și 10 au primit o versiune falsă a acesteia. Apoi au comparat datele acestor pacienți cu cele ale 85 de subiecți sănătoși fără depresie.

Atunci când au examinat scanările cerebrale cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), o tehnică de imagistică neinvazivă folosită pentru a măsura și cartografia activității cerebrale, au descoperit o legătură intrigantă.

În creierul subiecților sănătoși, oamenii de știință au urmărit informațiile care călătoresc de la o parte a creierului care interpretează informațiile senzoriale, numită insula anterioară, la o altă parte care atribuie o valoare acestor informații senzoriale, numită cortexul cingular anterior.

Dar la trei sferturi dintre participanții cu depresie severă, "modul în care creierul procesa semnalele emoționale a devenit cu adevărat anormal", a declarat Mitra pentru Euronews Next, adăugând că, în cazul acestora, "sistemul de valori - cortexul cingular anterior - era cel care conducea lucrurile - în loc de informațiile senzoriale".

Cu alte cuvinte, cine este emițătorul și cine este receptorul în rețeaua cerebrală părea să conteze cu adevărat în ceea ce privește faptul că cineva este sau nu deprimat.

"Filtru de depresie”

Descoperirea a fost fascinantă pentru echipa lui Mitra, deoarece, de obicei, persoanele cu depresie nu sunt capabile să simtă bucurie sau plăcere din activități care, în mod normal, i-ar face fericiți, "așa că ne-am putea imagina că acest [flux anormal] a fost un fel de filtru: Creierul și-a setat centrul de recompensă să spună că nimic nu te va face fericit".

Oamenii de știință cred că stimularea magnetică transcraniană permite, probabil, resetarea acestui flux anormal, iar odată ce un flux direcțional normal este restabilit, "filtrul depresiei" este oprit, a spus Mitra.

Cu toate acestea, nu toate persoanele cu depresie prezintă același model anormal de activitate neuronală descoperit, iar fluxul cerebral inversat ar putea fi mai puțin frecvent în cazurile mai ușoare de depresie.

Cu toate acestea, ori de câte ori este prezentă, activitatea neuronală anormală poate servi ca biomarker valoros și, în cele din urmă, poate determina cel mai potrivit tratament pentru pacienții care se confruntă cu depresia.

"Faptul că putem să căutăm acest biomarker și poate să prezicem pentru cine va funcționa și să nu pierdem timpul contează foarte mult", a spus Mitra, adăugând că un diagnostic și un prognostic eficient sunt esențiale pentru a oferi intervenții eficiente și la timp pentru pacienții depresivi.

Locația exactă a rețelelor de răspuns emoțional ale oamenilor poate diferi de la o persoană la alta, iar biomarkerul identificat ar putea, de asemenea, să îi ajute pe medici să determine ce parte a creierului ar trebui să vizeze atunci când efectuează stimularea magnetică transcraniană.

Utilizarea imagisticii cerebrale pentru a studia modul în care semnalele călătoresc prin creier este un concept relativ nou, a spus Mitra, dar există deja cantități semnificative de date și imagini cerebrale disponibile la nivel mondial de la persoane care s-au ameliorat sau nu cu depresia.

Corelarea acestor seturi de date existente poate trage noi concluzii valoroase, "cum ar fi "oh, acest tip de depresie [așa cum se vede în imaginile cerebrale] răspunde foarte bine la Prozac"", a explicat el.

Deși consideră că rezultatele sunt interesante, există încă multe întrebări nerezolvate.

"Avem acces doar la această mică parte din datele mondiale despre cum arată creierul în cazul depresiei. Așa că eu cred că acest lucru este interesant în ceea ce privește o pistă pe care oamenii să o urmeze și să vadă unde ne duce", a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE